Politik

Italiens Lega vandt stor sejr over koalitionspartner

Ved første valg siden sidste års parlamentsvalg i Italien vandt Lega fra højrefløjskoalitionen klar sejr.

Italiens indenrigsminister og vicepremierminister Matteo Salvini fra den EU-kritiske Lega har ved et regionalvalg vundet klart over koalitionspartneren, Femstjenebevægelsen. Hvis partiet også får succes ved valget til Europa-Parlamentet kan det styrke partiet  yderligere og måske anspore Salvini til at presse på for at få udskrevet et parlamentsvalg.

Italiens indenrigsminister og vicepremierminister Matteo Salvini fra den EU-kritiske Lega har ved et regionalvalg vundet klart over koalitionspartneren, Femstjenebevægelsen. Hvis partiet også får succes ved valget til Europa-Parlamentet kan det styrke partiet yderligere og måske anspore Salvini til at presse på for at få udskrevet et parlamentsvalg.

ROM:Italiens indvandrer- og EU-kritiske parti Lega fejrer triumfer over dets koalitionspartner Femstjernebevægelsen ved et regionalvalg.

Valget opfattes som en generalprøve på det kommende EU-valg.

Ved søndagens regionalvalg i Abruzzo i det centrale Italien blev det åbenlyst, at Femstjernebevægelsens samarbejde med partiet Lega har kostet partiet meget af den popularitet, som sikrede bevægelsen solid opbakning ved parlamentsvalget sidste år.

Partiet Lega, som ledes af indenrigsminister Matteo Salvini, fik 28 procent af stemmerne ved valget. Femstjernebevægelsen fik 19 procent, oplyser indenrigsministeriet i Rom.

Det er det første valg, hvor de to nuværende regeringspartier i Italien står over for hinanden, siden de blev enige om at gå i regering sammen efter sidste års parlamentsvalg.

En alliance ledet af partiet Lega, og som omfatter Forza - tidligere premierminister Silvio Berlusconis parti - fik over 48 procent af stemmerne. Blokkens kandidat, Marco Marsilio, bliver dermed leder af Abruzzo-regionen.

- Tak Abruzzo! Tak Italien, sagde Salvini om resultaterne mandag.

Hvis partiet også får succes ved valget til Europa-Parlamentet, kan det styrke Legaen yderligere og måske anspore Salvini til at presse på for at få udskrevet et parlamentsvalg.

Salvini har forud for valget sagt, at valgresultatet ville "vise det etablerede politiske system, at dets dage er talte".

- Vi vil skrive historie, og vi vil sende et klart signal til EU, sagde han ved sit sidste store valgmøde.

Marsilio fik op mod 20 procent flere stemmer end den socialdemokratiske kandidat fra Det Demokratiske Parti.

Abruzzo er Italiens mindste region målt på befolkningsstørrelse. Der bor cirka 1,3 millioner mennesker i regionen, der er kendt for sine mange nationalparker.

/ritzau/dpa