Højspænding for milliarder

Forbrugerejede elselskaber skal sælge højspændingsnettet til staten

Foto Michael Koch ¬ master skal ned i øster ådalen <i>Pressefotograf Henrik Bo</i>

Foto Michael Koch ¬ master skal ned i øster ådalen Pressefotograf Henrik Bo

Det danske el-nets hovedveje, højspændingsledningerne til 150 og 132 kilovolt, står foran ejerskifte. De danske skatteborgere skal fremover eje de 2800 kilometer luftledninger, 525 kilometer jordkabler og 100 transformatorstationer, som i dag hovedsageligt ejes af de samme mennesker - men i deres egenskab af elforbrugere og andelshavere i elforsyningsselskaber.

Et tilbud er på vej fra det statsejede Energinet.dk. til de ti danske energiselskaber. Dagbladet Børsen vurderer, at der kan blive tale om et samlet tilbud på seks milliarder kroner.
Energinet.dk. vil alene bekræfte et vejledende tilbud på 5,7 milliarder kroner, som kom for et halvt år siden.
Det er penge, som Energinet.dk skal i Nationalbanken for at låne.
- Men det er slet ikke en handel, som elselskaberne har ønsket, fastslår formand for det nordjyske højspændingsselskab NV Net amba, Jens Kristian Larsen, Farsø.
Han er også formand for det himmerlandske elforsyningsselskab HEF, og sidder i bestyrelsen for N1, der er sammenslutningen af fire jyske transmissionsselskaber.
- Men vi er tvunget til at sælge og har egentlig forhandlet med den ene hånd omme på ryggen, siger han.
Baggrunden er en EU-beslutning, der nu udmøntes i dansk lovgivning, forklarer han.

Den europæiske unions tredje energipakke fra 2009 var et opgør med de store private energikoncerner i især Frankrig, Tyskland og Italien, som kontrollerede alle led fra produktion til distribution og handel med strøm og kunne misbruge deres monopoler.

- I Danmark har det ikke været et problem. De fleste elselskaber er andelsejede, og skal varetage deres ejeres - forbrugernes - interesser, fastslår jens kristian Larsen.
Hans eget selskab, HEF, vil bruge indtægten til at indfri gæld fra købet af Aalborg Kommunes Elforsyning. De øvrige selskaber vil sandsynligvis bruge dem til at installerede moderne, såkaldte intelligente elmålere.
Energinet.dk ejer i forvejen de største højspændingsledninger, 400 kV-nettet, og betaler årligt 600 millioner kroner for råderetten over de regionale transmissionsnet.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.