Nordjylland

Hørte du braget eller så ildkuglen?

Søndag nat strøg to ildkugler, som både kunne ses og høres, over Nordjylland

Ildkuglen klokken 03:36 blev fanget på kamera, men hvordan var lyden, vil astronomerne gerne vide. Foto: www.stjerneskud.info

Ildkuglen klokken 03:36 blev fanget på kamera, men hvordan var lyden, vil astronomerne gerne vide. Foto: www.stjerneskud.info

NORDJYLLAND:Søndag nat, mens mange var ude for at se måneformørkelsen, fløj to ildkugler gennem luftrummet, så det kunne ses i hele Nordjylland. Den ene blev fanget på kamera klokken 03.36 og den anden to timer senere.

Med meteorerne følger også et stort brag, og det vil Jørgen Christensen fra Nordjysk amatør astronomisk forening, NAFA, meget gerne høre mere om.

- Den ene ildkugle var 100 km oppe, så der rammer lyden jorden tre minutter senere. Sådan et lydmursbrag kan være så kraftig, at ruderne står og dirrer, forklarer Jørgen Christensen. Han vil gerne høre mere om nordjydernes observationer, så de kan blive klogere på lydmursbrag.

- Man har måske hørt et brag, som man tror, er kraftigt fyrværkeri, men det kan være fra en meteor, siger Jørgen Christensen.

Drømmer om at finde stenen

Ildkuglerne stammer ikke fra en meteorsværm, men de kommer sikkert samme sted fra, når de er set med få timers mellemrum så tæt på hinanden. Den ene af ildkuglerne er formentlig landet på Mols, og så er flere interesserede i at finde den.

- Vi amatørastronomer og geologer drømmer om at finde en varm sten, forklarer amatørastronomen.

Har du hørt et eller flere brag, så fortæl om det her eller skriv til jc@hasseris.dk.

Får man lyst til at se ildkuglerne, er de fanget på et landsdækkende net af kameraer samlet her.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst