Hold afstand til elgene

Elgene i Lille Vildmose er et fantastisk syn - men det er store, vilde dyr. Så nyd synet på sikker afstand

Arkivfoto

Arkivfoto

LILLE VILDMOSE: Siden de fem elge i Lille Vildmose blev lukket ud i det 2100 ha store Mellemområde i slutningen af juni, har folkene bag projektet oplevet stor interesse fra besøgende, som kommer for at få et glimt af elgene. Gæster i Lille Vildmose har mulighed for at bevæge sig ind i Mellemområdet, men mange følger ikke opfordringen om at holde afstand (på 50 meter) til og ikke nærme sig elgene.

De fem elge i mosen er endnu ikke fuldt udvoksede, men er allerede nu i en begyndende brunst, som en voksen elg, og det skal man tage sig i akt for, fortæller Skov- og Landskabsingeniør i Aalborg Kommune Jens Vinge:

- Lige nu kan elgene betragtes som unge teenagere, der er begyndt at få fornemmelser. Derfor er det også fuldstændig naturlig adfærd for dem, at forsvare territorium, når de oplever, at mennesker kommer tæt på, forklarer han, og fortsætter:

- Det primære formål med at have elge i Lille Vildmose er jo, at de - blandt andet sammen med krondyrene - bidrager til at genskabe et område, hvor vi udvikler højmosen frem mod et økosystem i naturlig balance. Mens krondyrene æder lave vækster, æder elgene hovedsagelig træer og buske, som er en trussel for genopretningen af højmosen. De har således en primær funktion med at nedbide birk og pil, og de medvirker derved til at fastholde et åbent landskab i mosen. At publikum samtidig har mulighed for at opleve dyrene i naturen er virkelig en fornøjelse, men det kræver, at de besøgende følger de retningslinjer, der er givet, for at det kan lade sig gøre til alles sikkerhed og til alles fælles bedste, slutter Jens Vinge.

Uheld skal undgås

Der er - siden elgenes ankomst i november 2015 - gjort meget for at afvænne elgene fra kontakt til mennesker. Og publikum opfordres til at følge disse enkle råd om, hvordan man omgås elgene i Lille Vildmose:

• Er du til fods og ser en elg, så hold altid respektfuld afstand (50 meter) - elgene er vilde dyr med naturlig adfærd.

• Er du i bil og ser en elg fra vejen, så bliv i bilen og nyd synet derfra - sådan bidrager du til, at elgene bevarer deres naturlige adfærd.

• Forsøg aldrig på at fodre elgene - nærkontakt med elgene kan være farlig.

Det er naturligt, at elgene bliver forskrækkede og løber væk, hvis de oplever mennesker i nærheden, og denne adfærd skal bibeholdes.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.