Iværksættere

- Hold tungen lige i munden

32-årige Kim Møller-Kjær er forpagter af Restaurant Glashuset - og har masser af gode råd til iværksættere

Restauratør Kim Møller-Kjær driver Glashuset i Lønstrup sammen med to kompagnoner, og han skænker ikke den aktuelle finanskrise mange tanker - Folk skal stadig holde ferie i Lønstrup og spise på restaurant, siger han. Foto: Lars Horn / Baghuset

Restauratør Kim Møller-Kjær driver Glashuset i Lønstrup sammen med to kompagnoner, og han skænker ikke den aktuelle finanskrise mange tanker - Folk skal stadig holde ferie i Lønstrup og spise på restaurant, siger han. Foto: Lars Horn / Baghuset

- Det nytter ikke, at vi sidder på bagtrappen og knalder tobak og nyder sommeren. Vi er nødt til at holde fanen højt og vise vejen frem, når der er tryk på. Kim Møller-Kjær driver Restaurant Glashuset sammen med to kompagnoner, Michael Pedersen og Claus Brogaard, og han kommer gerne med en stribe gode råd til andre iværksættere - generelle råd, der ikke nødvendigvis hænger sammen med restaurationsbranchen. - Som iværksætter skal man stå i spidsen - det er den gejst, man selv har for sin idé og sit projekt, der skal bære det igennem, siger Kim Møller-Kjær, som tilbringer omkring 14 timer i døgnet i sin restaurant fra Skt. Hans til slutningen af august - hver eneste dag. - Jeg har prøvet at have ansatte til at knokle på samme måde, og det er svært for nogen - for selv om de gerne vil, brænder de jo ikke for restauranten på samme måde som vi gør som ejere, siger han. Tog springet i 2007 Kim Møller-Kjær har en lang karriere indenfor kokkefaget bag sig som ansat forskellige steder. Bl.a. som fiskekok på Svinkløv Badehotel og seneste som køkkenchef på Hotel Phønix i Hjørring. Og det var netop via jobbet på Phønix, at iværksætteren blev født. Hotel Phønix drev Restaurant Glashuset i et par travle somre - med Kim Møller-Kjær som den dagligt ansvarlige. Og da hotellet så blev solgt og det viste sig umuligt at få en afklaring på hvad der skulle ske med Restaurant Glashuset i den forbindelse - ja, så gik Kim Møller-Kjær i tænkeboks. - Jeg følte nok lidt, at det måske var tiden, hvor jeg skulle tage springet og blive selvstændig. Og jeg havde jo set potentialet i Lønstrup, siger han om beslutningen, der næsten kom af sig selv. - På hotellet lavede vi meget mad til forretningsfolk, mens det i Lønstrup var til turister - familier og selskaber. Og det var noget helt andet, som jeg kunne mærke, at jeg havde lyst til at arbejde mere med, siger han. Og i januar 2007 var den hjemme - forpagtningsaftalen var i hus, og Kim Møller-Kjær og makkeren Claus Brogaard tog fat på at udvikle konceptet. Snak med familien - Man skal have snakket tingene ordentligt igennem med sin familie, inden man begynder - for mit vedkommende er jeg stort set væk i to måneder om året, hvilket min fireårige datter har lidt svært ved at forstå, siger Kim Møller-Kjær, som til gengæld har fri det meste af januar og februar måned. Resten af året holder han omkring 40 timers arbejdsuge. - Der skal være forståelse på hjemmefronten - ellers kan det ikke lade sig gøre at begynde for sig selv. I hvert fald ikke inden for min branche, siger han. Det lange, seje træk Kim Møller-Kjær advarer også iværksættere mod at udvikle sig for hurtigt. - Hvis man sætter alt for mange skibe i søen med det samme, risikerer man en ordentlig maveplasker. Det er bedre at tage en ting af gangen, og lade tingene udvikle sig mere roligt. Man skal holde tungen lige i munden og levere en ordentlig service - så kommer kunder automatisk igen, siger Kim Møller-Kjær og slår fast, at det modsatte jo også er tilfældet. - Hvis man ikke selv har overblikket, risikerer man at lave nogle fejl, som går ud over kunderne. Og de kunder er svære at hive ind igen, siger han. Kim Møller-Kjær advarer også mod tanken om, at man skal have alt på plads med det samme, når man etablerer sig. - Brug et år eller to til at spare sammen til at købe tingene - det er ikke alt, man er nødt til at have fra den første dag, siger han. Det økonomiske overblik Det sidste gode råd fra Kim Møller-Kjær er, at man skal bevare det økonomiske overblik hele tiden - og få hjælp til det, hvis man ikke selv kan/vil eller prioriterer sin tid anderledes. - I min branche kan man have en forrygende sommer, hvor der kommer masser af penge i kassen ... og det ser jo fint ud. Men efter sæsonen kommer der en masse regninger væltende ind, og har man ikke lige styr på det, kan det nemt gå galt, siger han. Derfor lavede Kim Møller-Kjær og makkeren Claus Brogaard en helt klar arbejdsfordeling fra den første dag. - Jeg sørger at have styr på den daglige drift, mens Claus Brogaard klarer administrationen og det økonomiske overblik. Vi har hver vores styrker, og det udnytter vi fuldt ud på den måde, siger Kim Møller-Kjær, som i øvrigt er på linje med de øvrige iværksættere, der er interviewet til denne serie med hensyn til motivationen til at knokle sit eget i gang. - Det er friheden til selv at udvikle sin idé, der driver. Så enkelt er det, siger Kim Møller-Kjær.