Udland

Holger K.: Ukraines regering skal opføre sig ordentligt

En aftale mellem EU og Ukraine vil også gavne Rusland, siger udenrigsministeren før sit første EU-møde.

Holger K.: Ukraines regering skal opføre sig ordentligt

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) debuterer mandag morgen over for sine EU-kolleger i Bruxelles ved et møde, der skal finde en nøje balance i forsøget på at holde Ukraine fast i sporet mod Europa.

- Det er vigtigt, at EU stadig skal give ukrainerne et håb om at komme til at tilhøre Europa.

- Derfor skal vi protestere mod den hårde fremfærd, Janukovitj-regeringen har udført i forhold til demonstranterne. Man kommer ingen vegne med vold og brutalitet.

- Den ukrainske regering skal opføre sig ordentligt, siger Holger K. Nielsen ved ankomsten til mødet.

Ud over at diskutere EU's egen kurs over for Ukraine får ministrene også lejlighed til at diskutere sagen med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, der kommer til frokost.

Ruslands pres på Ukraine menes at være en væsentlig grund til, at den ukrainske regering i sidste måned i 11. time afblæste forberedelserne til at underskrive en stort anlagt samarbejdsaftale med EU.

- Jeg synes, man fra EU's side skal sige til Lavrov - stille og roligt, og uden at man lukker dørene til Rusland - at både Rusland, EU og Ukraine har en fordel i, at der kommer en associeringsaftale med Ukraine.

- Også af hensyn til, at Ruslands forhold til Europa kan blive mere stabilt. Det, synes jeg, er et vigtigt udsagn til russerne. Det her er ikke et nulsumspil, det er et positivsumspil, hvor både EU og Rusland vil have fordel af det, siger Holger K. Nielsen.

Den nye danske minister er også spændt på at få en afklaring af seneste melding fra EU's udvidelses- og naboskabskommissær, Stefan Füle, som søndag i en kort besked på Twitter syntes at skærpe tonen betydeligt over for Ukraine.

- Ord og handlinger af præsidenten og regeringen angående associeringsaftalen er længere og længere væk fra hinanden. Deres argumenter har ingen hold i virkeligheden, skrev Füle på det sociale netværk.

Holger K. Nielsen tør ikke på forhånd sige, om det er udtryk for en stramning af kursen over for Ukraine.

- Jeg ser meget frem til at høre derinde, hvad Füle selv har at sige til det. Der har været forskellige fortolkninger af det. Jeg tror, vi skal afvente debatten derinde, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.