Holland er ansvarlig for tre bosnieres død i Srebrenica

Holland er ansvarlig for, at de tre bosniske muslimer blev dræbt, efter at de blev beordret væk fra FN-zone.

Udland 6. september 2013 11:59 - Opdateret 6. september 2013 12:01

Holland er ansvarlig for tre bosnieres død i Srebrenica

Hollands højesteret i Haag har afgjort, at den hollandske stat er skyldig i tre bosnieres død under massakren i Srebrenica i 1995.

Den hollandske stat er ifølge dommen ansvarlig for, at de tre bosniske muslimer, der fik ordre til at forlade en sikker FN-zone, som var styret af hollandske soldater, efterfølgende blev dræbt i Srebrenica-massakren.

Dommen stadfæster en tidligere dom fra en appeldomstol.

Afgørelsen kan få betydning for fremtidige fredsbevarende FN-operationer, da stater formentligt vil være mere tøvende over for at deltage i militære operationer i udlandet, hvis deres styrker kan holdes ansvarlige for en mislykket indsats.

To af de dræbte var far og bror til en tolk for hollænderne, mens en anden var elektriker på FN-basen. Hollandske soldater nægtede de tre bosniske mænd adgang til basen, og mændene blev efterfølgende dræbt.

Det er de dræbtes pårørende, der har rejst sagen, og de har nu krav på erstatning.

Hollandske FN-soldater havde ansvaret for en såkaldt sikker FN-zone i Srebrenica, da bosniske serbere i 1995 indledte en offensiv og dræbte 8000 muslimske mænd og drenge ved den værste massakre i Europa efter Anden Verdenskrig.

Massakren blev begyndelsen på afslutningen af den tre år lange bosniske borgerkrig, som endte med Dayton-fredsaftalen.

Srebrenica var sammen med Zepa og Gorazde tre byer i Østbosnien med et bosnisk-muslimsk flertal.

Det serbiske angreb på byen begyndte 6. juli 1995.

Byen blev indtaget af bosnisk-serbiske soldater 11. juli efter en plan, som de bosniske serberes leder Radovan Karadzic havde udarbejdet sammen med den bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic samme forår.

Erobringen af Srebrenica og senere Zepa var afgørende for at oprette et "etnisk rent" serbisk Østbosnien, som senere skulle indgå i Serbien.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...