Udland

Hollande tordner mod EU-landes rabatkrav

Frankrigs præsident varmer op til EU-topmøde med skarp kritik af Danmark og andre lande, der vil have rabat.

Hollande tordner mod EU-landes rabatkrav

Frankrigs præsident, François Hollande, giver mandag en forsmag på den rå tone, der ventes at komme til at præge EU-topmødet sidst på ugen, hvor de 27 EU-lande skal prøve at enes om deres fælles budget for de næste syv år.

Ved et møde for borgmestre fra Frankrigs oversøiske besiddelser buldrer Hollande ifølge det franske nyhedsbureau AFP mod lande, der "kommer for at kræve deres checks, deres rabatter, deres nedsatte priser", netop som der er brug for "solidaritet og mobilisering for vækst".

Hollande nævner ingen lande ved navn. Men Storbritanniens insisteren på at bevare en årlig milliardrabat på det britiske EU-kontingent er på forhånd et af de store diskussionsemner.

Men kritikken rammer også Danmark, hvor regeringen har truet med at nedlægge veto mod hele budgettet på topmødet, hvis ikke Danmark får en årlig rabat på en milliard kroner.

- De forestiller sig et Europa, hvor de får nøjagtig det samme ud, som de putter ind. Som om solidaritet ikke betyder, at de bedst stillede skal støtte de andre, siger Hollande.

Ud over Storbritannien har også Tyskland, Sverige, Holland og Østrig tidligere forhandlet sig til at få rabat på deres EU-kontingent som kompensation for, at de er såkaldte nettobidragydere til EU.

Det er lande, der betaler mere til fælleskassen, end de får retur i for eksempel landbrugs- og strukturstøtte.

Mens Frankrig forud for topmødet har erklæret rabatordningerne krig, kommer landet også selv til mødet torsdag med skrappe krav om, at der ikke må spares netop på de budgetposter.

Hollande siger, at han vil "kæmpe for at bevare strukturfondene og EU's landbrugspolitik".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.