Hollandsk bank indgår milliardforlig i hvidvasksag

Den hollandske bank ABN AMRO indgår forlig i sag om mangelfuld hvidvaskforebyggelse.

Den hollandske bank ABN AMRO har accepteret at betale flere milliarder i et forlig med den hollandske anklagemyndighed. (Arkivfoto)

Den hollandske bank ABN AMRO har accepteret at betale flere milliarder i et forlig med den hollandske anklagemyndighed. (Arkivfoto)

AMSTERDAM:Den hollandske bank ABN AMRO accepterer at betale cirka 3,6 milliarder kroner som del af et forlig med den hollandske anklagemyndighed.

Det oplyser ABN AMRO i en pressemeddelelse mandag.

Forliget følger efter en tidligere undersøgelse, hvor anklagemyndigheden har fundet, at banken i perioden fra 2014 til 2020 ikke har gjort tilstrækkeligt for at undgå hvidvask og terrorfinansiering.

- Som bank har vi ikke kun en juridisk, men også en moralsk pligt til at gøre vores ypperste for at beskytte det finansielle system mod kriminelles misbrug, siger Robert Swaak, administrerende direktør i ABN AMRO, i meddelelsen.

- Desværre er jeg nødt til at erkende, at vi tidligere har været utilstrækkelige med at opfylde vores vigtige rolle som dørvogter korrekt.

- Dette er uacceptabelt, og vi tager det fulde ansvar for det, siger direktøren.

Ifølge ABN AMRO er man de seneste år selv blevet opmærksom på manglerne i banken.

Derfor har man blandt andet ansat flere fuldtidsmedarbejdere til at have fokus på forebyggelse af hvidvask i banken.

I forbindelse med det indgåede forlig oplyser banken, at den vil fortsætte sine bestræbelser på at opfylde sin rolle som dørvogter.

- Dette forlig markerer slutningen på en smertefuld og skuffende sag for ABN AMRO, siger Robert Swaak.

- De erfaringer, vi har fået fra denne sag, vil hjælpe os i vores fortsatte indsats som dørvogtere for at opnå et sikrere samfund og et finansielt system, der lever op til de højeste standarder for integritet.

Forliget mellem banken og den hollandske anklagemyndighed er indgået samme dag, som flere ledende personer har forladt Danske Bank på grund af mistanke om deres involvering i sagen fra Holland.

Der er tale om administrerende direktør Chriz Vogelzang og bestyrelsesmedlem Gerrit Zalm. Begge havde topposter i ABN AMRO i den årrække, hvor banken menes at have gjort for lidt for at undgå at blive misbrugt til hvidvask.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.