Hollywoodstjerne åbner topmøde om voldtægt i krig

Angelina Jolie og Storbritanniens udenrigsminister indleder et globalt topmøde, som har fokus på sexovergreb.

Hollywoodstjerne og filantrop Angelina Jolie har sammen med Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, tirsdag indledt det første globale topmøde, der har til formål at standse sexovergreb i krig og konflikter.

Topmødet er den største konference om emnet nogensinde, og der er særligt fokus på at sætte en stopper for sexovergrebene, hjælpe ofrene og straffe gerningsmændene.

Op mod 1200 ministre, repræsentanter fra militæret, juridiske personer og aktivister fra 150 lande deltager i konferencen, der løber fra den 10. til den 13. juni.

Da Jolie holdt sin åbningstale, fortalte hun om en kvinde, som hun og Hague havde mødt i Bosnien. Kvinden var stadig for flov til at fortælle sin søn, at hun var blevet voldtaget i krigen.

- Denne dag er for hende (kvinden, red.). Vi tror på, at dette er et helt særligt topmøde, sagde Jolie.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, deltager i topmødet, og han har i en tidligere erklæring slået fast, at problemet kræver fælles handling, hvis det skal løses.

- Vi må i kor erklære, at de kan flygte, men de kan ikke gemme sig, sagde Kerry.

Han skal tale på et afsluttende møde fredag. Det samme skal FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, også.

De fleste ofre for voldtægt og andre seksuelle krænkelser i krigstid er kvinder og børn, men også mænd er mål for ydmygelserne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.