Holst: Islamisk Stats fremmarch er stoppet

Næsten et års dansk krigsindsats mod Islamisk Stat har nyttet, siger forsvarsminister Carl Holst (V).

Kigger man på kort over de territorier, der er under Islamisk Stats kontrol, kan det være svært at få øje på den indlysende militære succes her næsten et år efter, at Danmark gik med i koalitionen mod Islamisk Stat i Irak.

Men hele koalitionens arbejde - og det danske bidrag til det - har nyttet noget, og det har skabt resultater.

Sådan lyder det fra forsvarsminister Carl Holst (V), der tirsdag besøgte de udstationerede danske F-16-piloter, -mekanikere og stabsofficerer i Kuwait.

I midten af oktober sidste år gik de danske kampfly på vingerne for første gang, og siden er det blevet til 490 missioner, hvor der er kastet i alt 448 bomber mod mål på landjorden.

- Det er klart, at det ville være bedst, hvis man fra dag til dag kunne se, at det havde nyttet noget i forhold til at trænge Islamisk Stat tilbage, siger Carl Holst.

- Vi ville selvfølge gerne have, at vi havde vundet mere, men man skal spørge sig selv om, hvor store Islamisk Stat havde været i dag, hvis vi ikke havde været her.

- Og når meldingen er, at det nytter noget, så er det jo fordi, at man jo har kunnet spore, at Islamisk Stats fremmarch er stoppet. Det danske bidrag er til gavn, det er efterspurgt, og der er stor forståelse for, at man af og til skal have bidraget hjem, lyder det fra forsvarsministeren.

Det sker med henvisning til, at den danske regering har besluttet at trække de danske fly hjem for en periode. En periode, der dog er opstået lidt forvirring om efter, at udenrigsminister Kristian Jensen talte om, at flyene skal tilbage i "forsommeren 2016".

For ifølge forsvarschef Peter Bartram er der mest ræson i at lade flyene holde pause fra kamphandlingerne i Irak i minimum et år. Og det ønske kom Carl Holst delvist i møde tirsdag ved selv at tale om en tilbagevenden med flyene "medio 2016".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.