Homo-debat tager til før vinter-OL

Kontroversielle love om homoseksuelles rettigheder i Rusland får debat om landets OL-værtskab til at blusse op

Homo-debat tager til før vinter-OL

Både homoseksuelle atleter og tilskuere ved vinterens olympiske lege risikerer at ruske tremmer på grund af deres seksualitet.

Ny kontroversiel lovgivning i Rusland, hvor legene afholdes i februar, indsnævrer bøsser og lesbiskes rettigheder og får hård kritik fra flere kanter.

Den internationale olympiske komité (IOC) har tidligere fået lovning på, at Rusland vil dispensere fra lovgivningen de dage, atleterne dyster på pister og i skøjtehaller.

Men den russiske sportsminister, Vitalij Mutko, afviser, at det skulle være tilfældet.

- Ingen forbyder atleter med ikke-traditionelle seksuelle orienteringer at komme til Sochi (OL-værtsbyen, red.), men hvis de propaganderer på gaden, vil de blive holdt ansvarlige, sagde han torsdag til nyhedsbureauet dpa.

Lovene betyder blandt andet, at der ikke må uddeles informationsmateriale om homoseksualitet til børn, ligesom der ikke må laves propaganda for "ikke-traditionelle" seksualiteter.

Det har fået flere danske politikere op i det røde felt.

Både Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, og idrætsordfører for Enhedslisten, Jørgen Arbo-Bæhr, vil have lagt pres på de russiske myndigheder i sagen.

- Jeg synes, at det danske medlem af IOC, kronprins Frederik, skal tage 100 procent afstand, hvis de russiske myndigheder vil finde på at fængsle homoseksuelle deltagere eller tilskuere, lyder det fra Arbo-Bæhr i en kommentar.

Hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) afventer man IOC's udmelding.

- Et pres på russerne kommer via IOC. Men som udgangspunkt synes vi, at det er fuldstændig naturligt, at man uanset køn og seksualitet har fuld adgang til OL på lige vilkår med alle andre, siger DIF's OL-chef (chef de mission), Morten Schram Rodtwitt.

Enhedslisten har stillet spørgsmål til kulturminister Marianne Jelved (R) om, hvad hun vil gøre for at sikre homoseksuelle sportsudøvere og publikum mod den russiske lovgivnings mulige konsekvenser.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.