Danmark

Homo-ritual: Præster må finde ny bibeltekst

Biskopper anbefaler præster at vie bøsser og lesbiske med andre Bibelord end Skabelsesberetningen .

Homo-ritual: Præster må finde ny bibeltekst

Når præsterne vier bøsser og lesbiske ved alteret fra Valdemarsdag fredag 15. juni, skal de ikke bruge Skabelsesberetningen. De bør finde andre egnede Bibeltekster, anbefaler otte biskopper til kirkeminister Manu Sareen (R).

Det forklarer biskopperne i en fælles kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi stiller præsterne frit. Skabelsesberetningen fra Bibelen, som bruges til vielser mellem mand og kvinde, dur selvsagt ikke, siger biskop Elisabeth Dons Christensen fra Ribe Stift.

Hun påpeger, at Skabelsesberetningen siger, at "derfor skal en mand forlade sin far og mor og binde sig til sin hustru, og de bliver ét kød".

Ægteskabsritualet fra 1992 anbefaler præster at anvende Skabelsesberetningen ved vielser mellem mand og kvinde. I ritualet for bøsser og lesbiske er ordene "ægtemand" og "ægtehustru" udskiftet med "ægtefælle".

- Der følger vejledninger til præsterne om, hvilke tekster der kunne være på tale til vielser af to af samme køn, men i princippet kan præsterne selv vælge, siger Elisabeth Dons Christensen.

Folketinget vedtog i forrige uge at ændre ægteskabsloven, så bøsser og lesbiske kan vies i en kirke. Samtidig kan præster, som ikke vil vie homoseksuelle par, blive fritaget.

Kirkeminister Manu Sareen vil ikke kommentere biskoppernes ritual, før han har set det.

- Det er biskoppernes afdeling at udforme et ritual, men jeg vil gerne kvittere for, at opgaven er løst. Det er jeg meget stolt af, for jeg ved godt, at det har været en vanskelig opgave for nogle af dem, siger han til Jyllands-Posten.

Biskopperne Lise-Lotte Rebel fra Helsingør Stift og Steen Skovsgaard fra Lolland-Falsters Stift har ikke ønsket at medvirke til at skrive et nyt ritual til homoseksuelle ægteskaber.

/ritzau/