Udland

Homovielser presser Irlands katolske kirke

Det ligner et irsk ja til homovielser ved folkeafstemningen fredag. Befolkningen bevæger sig dermed længere væk fra den katolske kirke, som anbefaler et nej.

Irland er det eneste land i det vestlige Europa, hvor det ikke er lovligt for personer af samme køn at blive gift, men fredag vil landets befolkning trodse den katolske kirke og sige ja til homovielser.

Meningsmålingerne viser nemlig, at det bliver et klart ja, når irerne holder folkeafstemning om, hvorvidt det skal være lovligt for homoseksuelle at blive viet.

Bliver det et ja, er Irland det første land, som ved en folkeafstemning godkender homovielser.

Irlands katolske biskopper er imod at ændre forfatningen, men den katolske kirkes rolle i landet, hvor 84.2 procent er katolikker, har ændret sig.

- Den katolske kirke i Irland er en svækket institution, siger Diarmaid Ferriter, underviser i moderne irsk historie på University College i Dublin, til nyhedsbureauet AFP.

De seneste år er den katolske kirke i Irland blevet ramt af mange sager om seksuelt misbrug af børn, og det er kommet frem, at kirkens ledere har dækket over præster, der har været indblandet i misbrug af børn.

Selvom den katolske kirkes nej til homovielser ligger fast, er det ikke alle inden for kirken, der deler den holdning, og flere præster går også ind for homoseksuelle vielser.

Hvis det bliver et ja fredag, så er der ifølge den danske katolske kirkes informationschef, Niels Messerschmidt, ingen umiddelbare udsigter til, at homoseksuelle kan få lov at blive viet i en katolsk kirke.

- Den katolske kirkes holdning er, at et ægteskab er mellem en mand og en kvinde.

- Vielsen er et sakramente, og et sakramente er indstiftet af Gud, og derfor kan den katolske kirke ikke gå ind for en homoseksuel vielse, siger Messerschmidt.

Bliver det et ja fredag, må homoseksuelle katolikker derfor på rådhuset for at blive ægtefolk.

Irerne kan stemme indtil klokken 23.00.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.