Hongkong-aktivist risikerer seks års fængsel

Demokratiforkæmperen Joshua Wong blev onsdag løsladt, men er stadig sigtet for deltagelse i protest.

Demokratiforkæmperen Joshua Wang ses her forlade en politistation i Hongkong i sidste uge, efter at han var blevet sigtet for at deltage i en ulovlig demonstration. Onsdag er han indkaldt til et retsmøde.

Demokratiforkæmperen Joshua Wang ses her forlade en politistation i Hongkong i sidste uge, efter at han var blevet sigtet for at deltage i en ulovlig demonstration. Onsdag er han indkaldt til et retsmøde.

HONGKONG:Onsdag mødte den 23-årige demokratiforkæmper Joshua Wong op i retten i Hongkong, hvor han er sigtet for at deltage i en ulovlig demonstration den 5. oktober sidste år.

Desuden er han sigtet for at have overtrådt et forbud mod at bære maske under en demonstration.

På onsdagens retsmøde valgte dommeren formelt at rejse sigtelse mod Joshua Wong, som dernæst blev løsladt mod betaling af kautionssummen på 1000 hongkongdollar.

Joshua Wong vil ikke kunne forlade territoriet før det næste retsmøde i sagen, der finder sted 18. december.

Demonstrationerne, som Joshua Wong er sigtet for at have deltaget i, var rettet mod styret i Hongkong og i Kina.

Wong blev anholdt torsdag i sidste uge, da han i anden anledning var blevet bedt om at møde op på en politistation i Hongkong.

Wong risikerer op til seks års fængsel, hvis han kendes skyldig i begge anklager. Men det lader han sig ikke skræmme af.

Han har tværtimod sagt, at han er ansporet af de mange ligesindede aktivister, som er tilbageholdt i fængsler i Hongkong og i fastlands-Kina.

Mens det sidste år blev forbudt at tildække sit ansigt med en maske eller andet, så er det nu blevet obligatorisk i Hongkong som led i bestræbelserne på at bremse spredning af coronavirus.

Kina indførte 30. juni i år en ny sikkerhedslov i det delvist selvstyrende Hongkong.

Loven giver myndighederne udvidede beføjelser til at slå ned på kritikere og idømme dem fængselsstraffe.

Stort set alle former for aktivisme rettet mod styret er strafbare ifølge loven, som også er blevet kritiseret af flere vestlige lande.

Selv det at synge en sang med en "undergravende" tekst eller at bære en mærkat med et kritisk budskab er ulovligt.

Den verdenskendte kinesiske kunstner og systemkritiker Ai Wei Wei, der ofte har været på kant med styret i Kina, opfordrede tirsdag på et møde i Berlin den tyske regering til at gøre sit for at støtte Hongkongs millionbefolkning i kampen for demokratiske rettigheder.

Ai Wei Wei beskyldte den tyske regering for manglende solidaritet med Hongkong, og sagde, at det vil være en "tragedie", hvis kortsigtede hensyn til profit vægter mere end demokratiske værdier.

En henvisning til Tysklands omfattende samhandel med Kina, der er verdens næststørste økonomi.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.