Danmark

Horsens melder sig klar til at huse verden

Horsens' tid som vært for det danske EU-formandskab har givet byen blod på tanden. FN og Nato er velkomne.

Horsens melder sig klar til at huse verden

Horsens' tre måneder som delvært for det danske EU-formandskab lakker mod enden. Torsdag rejser de sidste EU-gæster, som er direktørerne for de kontorer, der udbetaler EU's landbrugsstøtte.

Så nu er borgmester Peter Sørensen (S) og de lokale erhvervsfolk, der står bag byens nye brand som kultur- og konferenceby, klar til nye udfordringer.

Borgmester Peter Sørensens ansigt lyser op, da han hører, at der skal være topmøde i Nato formentlig til næste år - og at der endnu ikke er fundet en værtsby.

- De er velkomne. Det kan vi sagtens løse. Hvis de sender det i udbud, så byder vi, siger borgmesteren.

Horsens har endnu ikke gjort det endelige regnskab op efter de 11 møder i EU-regi.

Men selv om kommunen ikke har haft de store penge i projektet, de lokale ikke har set meget til ministrene i gadebilledet, og den store primus motor, hoteldirektøren, langt fra har haft den ventede meromsætning, er byens spidser ikke til at skyde igennem.

Det handler om branding og en succes for et mangeårigt projekt, der går ud på at begrave Horsens’ mangeårige ry som rå og dyster fængselsby.

- Økonomien hænger sammen for os. Vi er absolut meget tilfredse. Succesen er, at vi har fået så meget opmærksomhed på Horsens og på hotellet. Kendskabsgraden. Det giver en kæmpe selvtillid, siger hoteldirektør Jens Ole Ambjerg fra Opus Horsens.

Borgmesteren mener, at Horsens har leveret varen "langt over alles forventninger" og har sikret, at mødedeltagerne kunne koncentrere sig om det, de var kommet for.

- Hvis mødet kan have fokus kun på mødet, så har man som konferencested jo løst sin opgave perfekt. Vi har bevist, at vi kan afholde noget af det ultimative.

- Det har taget Horsens 20 år at ændre billedet fra grå og trist industri til en by, der tør hæve overliggeren, kigge fremad og være anderledes. Kan det blive større? Ja, det kan det. FN og Nato er velkomne, siger borgmester Peter Sørensen.

/ritzau/