Hos Expert skal Stefan tale dansk

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Mille Søndergaard, sprogunderviser: Vi danskere tale højt og tydeligt, når vi taler med udlændinge.Foto: Peter Broen

Peter Nielsen driver Expert i Aalbæk. Han er en af de lokale arbejdsgivere, der bakker op om et sprogkursus på Launis. Her kan udlændinge, der har været i Danmark i flere år, lære dansk. Der er for eksempel masser af unge rumænere. Pt. er der 534 rumænere bosat i Frederikshavn Kommune, en stor del af dem i den nordligste del af kommunen.

Da Peter Nielsen i sommer fik Stefan-Maria Chirila i arbejdsprøvning, så Expert-chefen hurtigt, at 31-årige Stefan kunne noget med at reparere mobiltelefoner og andet teknisk. Peter Nielsen havde forgæves søgt efter en dansk teknisk medarbejder til sin forretning.

- Jeg skal være ærlig at sige, at det har været op ad bakke, fordi han ikke kunne tale med kunderne på dansk. Jeg var i kontakt med seks forskellige personer for at finde ud af, hvordan jeg fik Stefan på dansk kursus. Men nu har vi sammen med andre virksomheder i Skagen og Aalbæk fået det kursus i gang på Launis, og jeg kan mærke det går stærkt nu for Stefan med at tale dansk.

Stefan-Maria Chirila kom til Danmark i 2011 og er flyttet fra Aalborg til Aalbæk med sin kone, og et-årige søn.

Peters egen søn

Peter Nielsen tænker på sin søn, når han bruger kræfter på at hjælpe Stefan med at lære dansk, forstå det danske arbejdsmarked, og med at få en bolig i Aalbæk.

- Min søn var som ung i Tyskland, og i starten gik han rundt og passede sig selv på et lager. Det lærte han ikke tysk af. Men da han gik til arbejdsgiveren og bad om at de lærte ham tysk og han fik en mentor, lærte han tysk på få måneder. Sådan håber jeg, det går med Stefan, for lige nu er der en sproglig barriere. Som danskere er der mange ting, vi ikke lige tænker på som svære at forstå. Dertil kommer vores kultur på en dansk arbejdsplads. Hos os er vi ni i alt, og mine andre ansatte skal også bruge tid og energi på at få ham integreret. Jeg håber det lykkes, for han er superdygtig til sit arbejde.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.