Udland

Hosni Mubarak idømmes fængsel på livstid

Egyptens tidligere præsident Mubarak og hans tidligere indenrigsminister er begge idømt fængsel på livstid.

Hosni Mubarak idømmes fængsel på livstid

Hosni Mubarak, Egyptens tidligere præsident, får fængsel på livstid for at have beordret nedskydningen af ubevæbnede demonstranter under det arabiske forår.

Det afgjorde en domstol i Kairo lørdag formiddag.

Også Mubaraks tidligere indenrigsminister, Habib al-Adly, straffes med fængsel på livstid, mens seks tidligere politichefer frikendes.

Mubarak, der blev transporteret til retsbygningen på en båre, havde gemt sigt bag solbriller, da han fra sit bur i retten modtog dommen.

Han sad sammenbidt, men viste ikke andre tegn på følelser, da dommeren læste afgørelsen højt.

Foran retsbygningen, hvor mange mennesker havde forsamlet sig, udbrød der jubel, da det stod klart, at Mubarak vil blive straffet hårdt.

Derimod udbrød der tumulter i retten, hvor tilhængere og modstandere af Mubarak slog løs på hinanden.

"Ugyldig" lød råbet om den afsagte livstidsdom fra folk, der tilsyneladende ikke var tilfreds med, at Mubarak slap for dødsstraf.

Anklagere tog del i slagsmålet. De var rasende over, at de seks ledende politifolk blev frikendt. De siger til nyhedsbureauet AFP, de frygter, at Mubarak vil blive frikendt ved en appelsag.

Vreden var også vendt mod dommerne, som de beskylder for at være i ledtog med det gamle regime.

- Folk ønsker udrensning i retsvæsnet, lød råbet fra retssalen.

Mubarak og Adly dømmes til livstid for at have foranstaltet, at ubevæbnede demonstranter blev skudt under de store protester mod det tidligere regime i januar og februar sidste år.

Mubarak frikendes imidlertid for anklager om korruption.

Begge Mubaraks sønner, Alaa og Gamal, der også var i retten for at modtage deres dom, kunne forlade salen som frie personer.

De to sønner, der modtog afgørelsen med mørkrandede øjne, blev frikendt for anklager om korruption.

Dommen over Mubarak falder på et kritisk tidspunkt for Egypten.

Senere i denne måned holdes anden runde af præsidentvalget mellem en islamist fra Det Muslimske Broderskab, Mohammed Mursi, og Mubaraks tidligere premierminister Ahmed Shafiq.

/ritzau/