Hospital kan forebygge kræft i spiserøret
Ny behandling på Aalborg Universitetshospital hjælper nordjyder, der er i risikozonen

En ny behandling på Aalborg Universitetshospital hjælper nordjyder, der er i risikozonen for at udvikle kræft i spiserøret. Arkivfoto:
AALBORG:Onsdag fik de tre første patienter den såkaldte ”HALO-behandling” på Aalborg Universitetshospital, der oplyser hospitalet i en pressemeddelelse.
Behandlingen er kræftforebyggende og foregår ved, at man med avanceret udstyr kan varmebehandle uønskede celleforandringer i spiserøret. Derefter fjernes det varmebehandlede væv med kikkerten, så der i stedet kan dannes nyt væv uden celleforandringer.
Og der er god grund til at forebygge. Kræft i spiserøret er relativt set den hastigst voksende kræftform – hvert år konstateres ca. 500 nye tilfælde i Danmark, og dermed er der sket en seksdobling inden for de seneste 30 år. Samtidig er det en kræfttype med en høj dødelighed, fordi den ofte bliver opdaget for sent.
Livsstil spiller ind
- Vores vestlige livsstil er en del af forklaringen på stigningen. Vi lever godt og bliver måske for tykke, og når det sker, risikerer vi, at noget af mavesyren bliver presset op i spiserøret. Syretilbageløbet kan omdanne slimhinden i spiserøret til tarmslimhinde – det såkaldte ”Barretts spiserør”– og hos de patienter oplever vi celleforandringer, siger specialeansvarlig overlæge Per Ejstrud, der er leder af Avanceret Endoskopi på Aalborg Universitetshospital.
Han er derfor glad for fremover at kunne tilbyde ”HALO-behandlingen” i Aalborg.
For at blive klar til den nye opgave har Per Ejstrud og resten af teamet kigget over skuldrene på kolleger i Aarhus og Düsseldorf og selv gennemført behandlingen på grise. Desuden var Francesca Rancati, der er Europas førende ekspert i behandlingen, fløjet op fra Italien for at overvære premieredagen.
Nordjyder får hele paletten
- Det er fantastisk, at vi nu kan give nordjyderne hele paletten, når det gælder behandling af forandringer i spiserøret – både operation, kikkertoperation, kemoterapi og nu altså ”HALO-behandling”, siger Per Ejstrud.
Han forventer, at den forebyggende behandling vil blive givet til 30-40 patienter årligt.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.