Hovedbrud til mange dage

Af Karen Keinicke, chefredaktør, karen.keinicke@nordjyske.dk

Der er rynkede pander og masser af hjerneknuseropgaver på agendaen både i det offentlige og hos det private erhvervsliv. For lige så svær en beslutning det var for mange at lukke hele eller dele af produktionskapaciteten ned for knap tre uger siden, lige så svær en øvelse er det at lukke samfundet op igen.

Tag nu den offentlige trafik, som vi er blevet rådet fra at bruge for meget på grund af smitterisiko, men som vi som samfund selvfølgelig har brug for er der, så længe folk skal møde på arbejde, og det er der jo immervæk fortsat en del, der skal. Men selv de, der har behovet, fravælger lige nu bus og tog i stor stil, fuldt forståeligt. Og man kan tvivle på, at vi inden for en tidshorisont på måneder får lyst til at stå som sild i en tønde i fx en myldretidsbus.

Så hvad gør man, når flere efter påske igen så småt skal begynde på uddannelser og job? Man har en forpligtelse til at gøre det muligt for dem at møde, men samtidig en forventning om, at interessen ikke bliver særligt stor. Det er ikke nemt at tage den bedste beslutning for samfundet her.

Anderledes, men ikke nemmere, overvejelser gør sig gældende på eksempelvis uddannelsesinstitutioner: De studerende skal have mulighed for at færdiggøre studier inden for eksempelvis sundhedsfag, for her er behovet jo stort. Men skynder man sig for meget og får for mange studerende stuvet sammen til undervisning, kan det jo øge spredningen af virus, og så stiger behovet for nyuddannede sygeplejersker måske mere, end godt er.

Nogle af de allersværeste hovedbrud findes nok i de brancher, der har en klar, nedslående fornemmelse af, at nok åbner Danmark op på et tidspunkt, men på et markant lavere niveau end før marts 2020, når det gælder deres forretningsområde.

Vil vi købe tøj, som vi gjorde før coronakrisen? Vil der være den samme lyst - eller penge i budgettet - til at købe en ny bil? I rejsebranchen ved man godt, hvad klokken er slået, her er 2020 for længst i kategorien katastrofe-år, lige meget hvor gode vi de kommende fjorten dage er til at holde afstand og spritte hænder hertillands.

En del har sat spørgsmålstegn ved det kloge i Mette Frederiksens udmelding om muligheden for en gradvis genåbning af landet, der tidligst skal finde sted om fjorten dage.

Men med mange overvejelser, man skal gøre sig på stort set alle landets ledelsesgange, er det vist meget godt, at statsministeren gav os 14 dage til at tænke os om - det skal nok vise sig ikke at være en dag for meget.

Forhåbentlig bliver regeringens vurdering dog, at vi heller ikke får oceaner af ekstra tid. Det vil - trods alt - være yderst uvelkomment.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.