Hovedmænd får hårde straffe i sag om 10 ton hash

En flyttebil blev brugt til at smugle hash fra det sydlige Spanien. Hovedmænd får 10 og otte års fængsel.

Hovedmænd får hårde straffe i sag om 10 ton hash

En 41-årig hovedmand i en kæmpe hashsag blev torsdag i Københavns Byret idømt 10 års fængsel for at have indsmuglet og solgt ni ton hash.

I alt 10 mænd var tiltalt i sagen, og en 33-årig mand blev idømt otte års fængsel for at have hjulpet med indsmuglingen af de fire ton.

Syv andre mænd fik straffe på 4 år og 6 måneder og nedefter. En enkelt blev frifundet, men retten valgte stort set at dømme, som specialanklager Kia Reumert havde krævet.

- Det er resultatet af en kæmpe efterforskning. Politiet tager ned til Spanien og har et samarbejde med politiet dernede, og det gør, at man får fat i bagmændene, og får konfiskeret så mange penge og værdier, siger Kia Reumert til Ritzau.

- Nærmest ved en tilfældighed får man bagmændene oveni et godt stykke efter, at efterforskningen er startet, fortæller hun.

Hashen blev mellem juni 2009 og oktober 2011 fragtet til Danmark fra Malaga i det sydlige Spanien. Transporterne menes at være foregået næsten en gang om måneden.

På to lagre, som den 41-årige Peter Stig Hansen havde i Malaga og i Danmark, blev der fundet i alt 300 kilo hash og cirka tre millioner kroner.

Sammen med den 33-årige Daniel Vargas Martinez har han tilstået indsmugling og forsøg på indsmugling af et enkelt ton hash, som de ville sælge videre. Men de nægtede at stå bag resten.

Salen i Københavns Byret var fyldt til bristepunktet med pårørende og politi ved domsafsigelsen torsdag, og der lød et dybt suk, da Daniel Vargas' dom blev læst op.

Begge mænd ankede på stedet byretsdommen til landsretten.

Til gengæld gik der et jubelbrøl gennem retten, da det stod klart, at en kunne frifindes, og at de to med de mildeste domme kunne forblive på fri fod.

Politiet havde gennem længere tid holdt øje med hovedmanden, og sagen begyndte at rulle, da en flyttebil i oktober 2011 i et industriområde afleverede et flyttelæs, der viste sig at indeholde omkring et halvt ton hash, og som flyttefirmaet ikke kendte noget til.

De øvrige involverede i sagen blev anholdt i månederne efter og tiltalt for at smugle, sælge eller opbevare hash.

En mand, der arbejdede for flyttefirmaet, fik to års fængsel for sin rolle i indsmuglingen, mens en yngre bror til den 33-årige blev frifundet, fordi retten mente, at han ikke vidste, at der var hash i flytteklasserne.

Blandt de øvrige er en dømt for forsøg på at indsmugle hash fra Portugal i en båd fra Portugal sammen med hovedmændene, mens tre andre blev dømt for forsøg på at indsmugle hash fra Marokko.

Endelig blev to mænd dømt for at stille deres hjem til rådighed for opbevaring af hash, selv om de ikke fik nogen økonomisk gevinst ved det.

I alt har tre anket byrettens afgørelse, mens en modtog dommen. Resten overvejer nu, om de vil anke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.