Hovedpinepiller klarer også blomsternes trætte hoveder

Med sommeren hører friske blomster. Problemet er bare, at de ikke er friske i særlig lang tid ad gangen. Medmindre du giver dem Kodimagnyl.

Blomsterbuket Foto: Scanpix/Steffen Ortmann

Blomsterbuket Foto: Scanpix/Steffen Ortmann

Du kan plukke dem selv, købe dem i supermarkedet eller spendere lidt ekstra på en smuk buket fra blomsterhandleren. Det giver nemlig en helt bestemt sommerstemning at have farvestrålende blomster i hjemmet.

Men efter et par dage hænger de allerede med hovedet. Især her om sommeren.

- Det er simpelthen på grund af varmen, og vi kan ikke stille dem lige så køligt om sommeren, forklarer Jesper Corfitzen, der er haveekspert ved Bolius.

Derfor skal vasen med blomster placeres så køligt som muligt om aftenen. Enten i et koldt værelse eller øverst i køleskabet, hvis man har plads til det.

Du kan også forlænge blomsternes levetid ved at bruge den gødning, der følger med til mange buketter. Skulle du komme hjem med en buket eller et bundt af afskårne blomster uden gødning, kan du faktisk også selv lave det.

Det kræver blot vand, husholdningseddike, sukker og Kodimagnyl. Virkemidlet i Kodimagnyl, acetylsalicylsyre, holder nemlig blomsterne friske i længere tid, lidt som om blomsterne også har hovedpine.

Inden du når så langt, men står i supermarkedet eller ved blomsterhandleren og skal vælge blomster. Så skal du kigge på blomsternes stilke, som var de sugerør.

- Jo kraftigere de er, jo nemmere har de ved at suge vand, lyder det fra Betina Fravsbøl, der er underviser på Handelsfagskolens blomsterdekoratør-uddannelse.

- Så gå efter de blomster med tykkeste stilke, fortsætter hun og forklarer, at det handler om, at bladene fordamper samme mængde vand uanset hvad.

Derfor er det også en god idé at vælge de blomster, der har nogle saftige og spændstige blomsterhoveder. Du kan godt trykke lidt på hovederne for at mærke efter, bare ikke for hårdt for så ødelægger du dem.

Hvis de allerede er bløde og nussede i butikken, holder de kortere tid hjemme på spisebordet.

Den gode blomsterhandler giver, ifølge Betina Fravsbøl, også en lille vejledning med til dine blomster. Her står der for eksempel, hvilken temperatur, blomstervandet skal have. Det er nemlig meget forskelligt.

Men blomsterne må altså ikke komme i vandet direkte fra indpakningen.

- Du skal skære cirka to-tre centimeter af stilkene ved at lave et nyt skråsnit, forklarer Jesper Corfitzen og fortsætter:

- Det skal være et skråsnit, fordi det handler om at give blomsterne så stor en sugeevne som muligt.

Han anbefaler derfor, at hvis man har nogle blomster, der nærmest har en gren som stilk, så kan man godt tage en hammer og knuse enden.

- Hvis jeg for eksempel har plukket en rododendron i haven, ville jeg ikke kun snitte et skråsnit. Jeg ville også knuse bunden af stilken og eventuelt klippe lidt op i siden, så den får en endnu større snitflade, siger Jesper Corfitzen.

Samtidig skal du også huske at fjerne alle blade og torne fra den del af stilken, der skal under vand. Alt over vandet lader du bare sidde.

Det er fordi, bladene kan rådne, og det giver bakterier i vandet, som vil få blomsten til at dø før tid.

Fakta: Lav din egen gødning til vandet

- Syv-otte deciliter vand.

- En teskefuld husholdningseddike.

- En teskefuld sukker.

- En knust Kodimagnyl eller en Treo. Det må ikke være Panodiler, da virkningsstoffet i Panodil og Pamol er en anden end i Kodimagnyl og Treo.

- Skift blomstervandet hver dag, og hæld en kapselfuld gødning i vandet, når du skifter det.

- Stil gødningen i køleskabet, hvor den kan holde sig halvanden uge.

- Gødningen kan forlænge blomsternes holdbarhed med to-tre dage.

- Spørg i butikken, om blomsterne kan tåle gødningen. Tulipaner kan for eksempel ikke.

Kilder: Jesper Corfitzen, Betina Fravsbøl.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.