Hovsa: Fra mavesmerter til nyfødt

Hvert år føder mindst 10 danske kvinder et velskabt barn helt uden at vide, at de er gravide

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

DANMARK:Rundspørge viser, at mindst ti danske kvinder hvert år føder et velskabt barn, uden at have været opmærksom på graviditeten.

Kvinderne, ofte i slut-teenageårene eller start-tyverne, tager til lægen med voldsomme mavesmerter og en idé om, at de har blindtarmsbetændelse. Her bliver de hurtigt sendt videre til fødegangen med beskeden om, at de inden for få timer skal være mødre.

- Der er nogle, som ser meget lidt gravide ud, når de kommer og skal føde. De tænker måske bare, at de er blevet lidt tykkere, siger vicechefjordemoder på Hvidovre Hospital Trine Lind, til avisen.

Flere jordemødre og psykologer forklarer, hvordan den pludselige nyhed om at blive mor for mange af kvinderne - som ofte er normale og velfungerende - kræver en stor mental omstilling.

- Mange af dem oplever det som et reelt chok, siger psykolog og jordemoder Susanne Ohrt, der selv har hjulpet tre børn fra uvidende mødre til verden.

Ifølge hende skyldes kvindernes manglende kendskab til deres graviditet en psykisk blokering:

- Som mennesker er vi i stand til at opstille nogle fortrængnings- og beskyttelsesmekanismer, når vi befinder os i situationer, som enten er uhensigtsmæssige eller har for store konsekvenser for os.

Hun bakkes op af kollega Katrine Spiegelhauer med speciale i fødselspsykologi:

- De her kvinder fortrænger eller overhører nogle signaler fra deres krop, og en meget forenklet forklaring vil være, at de - af forskellige årsager - ikke er tilstrækkeligt i kontakt med deres krop, siger hun til metroxpress.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.