Hu kalder Lykketoft en gammel ven af Kina

Den kinesiske præsident Hu Jintao møder formanden for Folketinget, Mogens Lykketoft.

Hu kalder Lykketoft en gammel ven af Kina

Den kinesiske præsident og leder af Kinas Kommunistiske Parti, Hu Jintao, hilste lørdag på tredjedagen af sit besøg i Danmark på formanden for Folketinget, socialdemokraten Mogens Lykketoft.

- Du er en gammel ven af Kina, sagde Hu ved mødets begyndelse og roste Lykketoft for hans indsats i forholdet mellem Danmark og Kina.

- Gennem årene har du fremmet de venskabelige forbindelser mellem Kina og Danmark, og det er blevet højt værdsat, sagde præsidenten via tolk, som oversatte til engelsk.

Hu og Lykketoft mødtes under to store lysekroner i Dronningens Bibliotek på Christiansborg.

Den kinesiske præsident havde 11 ledsagere på sin side af bordet, som ikke var helt langt nok til, at de alle fik bordplads.

Lige inden mødet begyndte, blev to stole flyttet fra bordenderne, så der blev trangt på den kinesiske langside.

I det kinesiske følge var blandt andre vicepremierminister Wang Qishan, udenrigsminister Yang Jiechi, handelsminister Chen Deming og to viceudenrigsministre.

Mogens Lykketoft havde syv mænd og kvinder på sin side.

Nogle hundrede meter derfra demonstrere en lille gruppe personer på Højbro Plads med et stort banner, hvor der stod "Stop invasionen af det Østvietnamesiske Hav".

Efter mødet med Lykketoft gik Hu og følge til møde med statsminister Helle Thorning Schmidt (S), som også hurtigt sagde goddag til Hu, da han ankom til mødet med Lykketoft.

/ritzau/