Danmark

Hukommelsen svigter efter kemo

Der er noget om snakken, når patienter i kemoterapi klager over, at de glemmer. Hjernen påvirkes midlertidigt.

Hukommelsen svigter efter kemo

Det kniber med at genkende mennesker, navne og steder. Det er svært at huske, hvad der skete i går.

Kræftpatienter, som har fået kemoterapi, klager ofte over, at deres hukommelse svigter. Og det kan der være en grund til, for hjernen påvirkes af de stærke cellegifte, viser en undersøgelse af 187 patienter med brystkræft.

- Vores resultater tyder på, at kemoterapi kan fremkalde mindre objektive forandringer i hjernen. Undersøgelser på mus har ligeledes bekræftet de kognitive ændringer, siger hjerneforsker Sanne Schagen, til Kræftens Bekæmpelse.

Hun er fra Holland og internationalt kendt for sin forskning i sammenhængen mellem kræft og kognitive problemer. For nylig præsenterede hun sin undersøgelse på en konference i København.

Hidtil har det været svært at påvise skader i hjernen, og mange kræftpatienter har fået at vide, at generne kan skyldes, at deres sygdom har sat dem under en psykisk hård belastning.

Men undersøgelsen viser, at den såkaldte grå substans i hjernen (hjernebarken og dele af storhjernen) havde mindre volumen hos brystkræftpatienterne end hos en kontrolgruppe på lidt over 300 raske kvinder.

Samtidig tyder det på, at især patienter, som får at vide, at de kan opleve hukommelsessvigt, rammes.

- Mere information forstærker tilsyneladende patienternes opleve af problemerne, siger Sanne Schagen.

I Kræftens Bekæmpelse siger professor Christoffer Johansen, at uanset årsagerne til de kognitive problemer, har de stor betydning for patienternes hverdag.

- Og når så mange patienter beskriver disse problemer, er det et forskningsområde, som bør prioriteres højt, siger han.

Hos langt de fleste vender hukommelsen tilbage med tiden. Enten mindskes symptomerne eller forsvinder de helt. Hårdest ramte er ældre patienter, mens yngre og midaldrende ser ud til at komme sig hurtigere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.