Danmark

Hul igennem til ny kæmpevindmøllepark

Danmarks største vindmøllepark ved Anholt er klar til om kort tid at sende det første strøm på elnettet.

Hul igennem til ny kæmpevindmøllepark

En af verdens største havvindmølleparker, Anholt Havmøllepark, er efter knap halvandet års intensivt anlægsarbejde nu klar til at sende strømmen i land.

Energinet.dk afslutter onsdag idriftsættelsen med fuld spænding på alle dele af havmølleparken, der ligger i farvandet mellem Anholt og Grenaa.

Et lettet projektteam kunne konstatere, at der er hul igennem fra transformerstationen på fastlandet ved Trige gennem landkabel og søkabel og videre til den store transformerplatform ude ved havmølleparken, der bliver Danmarks største.

- Trods et par små bump på vejen nåede vi i mål godt en måned før deadline, som er 1. august, siger projektleder Jens Christian Hygebjerg, Energinet.dk.

Det samlede ilandføringsanlæg har kostet i omegnen af 1,1 milliarder kroner.

Efter planen begynder de første vindmøller at producere strøm i løbet af sensommeren.

Når Dong Energy er færdig med at opføre hele parken i løbet af næste år, vil de 111 store vindmøller producere el svarende til fire procent af Danmarks elforbrug eller nok til 400.000 parcelhuse.

Anholt Havmøllepark er den tredje havmøllepark, som Energinet.dk har forbundet til elnettet, siden virksomheden blev dannet i 2005.

I 2009 blev havmølleparken Horns Rev 2 forbundet til elnettet, og året efter var det havmølleparken Rødsand 2.

Energinet.dk er nu i gang med forberedelserne til at forbinde de næste to havmølleparker med elnettet, nemlig Horns Rev 3 i Nordsøen og Kriegers Flak i Østersøen.

/ritzau/