Humøret er strygende

I Det musiske Hus i Frederikshavn mødtes 30 strygere i alle aldre

Thomas Rafn
Foto Kurt Bering Musikskoleelever samles til strygerdag. Der øves i to orkestre
Musik 18. May 2014 07:12

FREDERIKSHAVN: For en 2-3 uger siden dumpede noderne til Mozarts ”Eine kleine Nachtmusik” og Richard Meyers ”Il gatto pizzicato” (den knebne kat) ind ad brevsprækken hos blandt andre Tage Larsen og Laura Marie Holmenlund Jensen, begge førstevioliner.

Det var repertoiret til den fælleskoncert, som Frederikshavn Musikskole har arrangeret for alle interesserede strygere i kommunen. Tirsdag 13. maj fra 10-14 mødtes de så. Mellem den ældste og den yngste lå der 74 år og truede med kommunikationsvanskeligheder i orkestrets rækker:

- Det er lige meget, hvor gamle de er, når først orkestret spiller, siger Helle Schou, førsteviolin og forkvinde for Vendsyssel Symfoniorkester.

Noget særligt

Strygerdagen er seneste skud på stammen af fælleskoncerter, som cellisten Lone Lindhardt har arrangeret for musikskolen. Tidligere har kommunens blæsere, pianister, guitarister og sangere spillet sammen.

For dirigenten Jens Beck Dahl er det dog noget særligt med strygerne:

- Strygere er lidt ligesom sarte pastelfarver, siger han over frokostbordet.

Agnete Harding fra Skagen Musikskole kan ikke være mere enig:

- Det er ligesom om, man kender dem bedre, siger hun om strygereleverne.

Ingen generalprøve

Efter frokostpausen er underviserne 3o sekunder forsinkede - orkestret sidder på sin plads på sekundet. På den sorte scene for enden af et rødt hav af tomme stolerygge i musikhusets store koncertsal er der ingen fjerne blikke at spore - hverken hos de helt unge eller dem over 60.

De får at vide af dirigenten, at der desværre ikke bliver tid til en generalprøve - at den skal sidde i skabet med det samme når de klædt i sort og hvidt går på om aftenen. Men hverken Ida Toft-Karlsen, Astrid Duurhus Jensen eller Andrea Holmgaard er spor nervøse:

- Overhovedet ikke.

Alle tre ryster på hovedet, og forklarer, at de er vant til at optræde både til kor og til mini-rock.

Dagen blev afsluttet med en fælleskoncert, hvor også strygergruppen SMIF og to andre unavngivne strygergrupper optrådte. Koncerten, der varede godt en time, fandt sted i den store koncertsal i selskab med omkring 120 publikummer.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...