Hundekøb: Et gadekryds kan spare dig penge

Hvis du skal købe hund, kan du typisk spare penge på dyrlægeregningen ved at vælge et gadekryds, lyder det fra Den Danske Dyrlægeforening

Hvalp Foto: Free/Colourbox

Hvalp Foto: Free/Colourbox

Hvis du går rundt i sommervarmen og savner en firbenet bedste ven, er du måske ikke langt fra at hive tegnebogen op ad lommen og købe dig en hund.

Men inden du anskaffer dig en hund, er der flere ting, der er værd at overveje. Forskellige hunderacer har forskellige behov, ligesom en særlig race kan være udsat for bestemte helbredsproblemer, som kan koste dyrt på dyrlægeregningen.

Særligt de populære franske bulldogs, engelske bulldogs og mops - også kaldet baby-face-hunde - kan koste dyrt, hvis man spørger dyrlæge Claus Sloth, der driver Skovshoved Dyreklinik nord for København.

- Hos de kortsnudede hunde er udfordringen især vejrtrækningsproblemer og dermed dårlig livskvalitet. Jo mere ekstreme træk man har fremavlet, jo flere helbredsproblemer kan dyret have. De kortsnudede hunde er typisk dyrere i dyrlægeomkostninger end andre hunde, fordi de er så besværede, at man må lave korrektive indgreb. Det er ikke fordi, vi dyrlæger ikke vil hjælpe dyrene, men vi forsøger at vejlede folk, når de skal købe hund, siger Claus Sloth til Ritzau Fokus.

Men bare fordi de kortsnudede hunde ofte kommer til dyrlægen, er det ikke nødvendigvis fordi, de fejler mere end andre hunde, mener Anne Sørensen, formand for sektionen for Hund, Kat og Smådyr i Den Danske Dyrlægeforening.

- Vi ser dem blandt andet så tit, fordi de er moderne. Men det kan være en god idé at kigge efter, om der er en lille smule næse på dem for at undgå de værste vejrtrækningsproblemer, siger hun.

Hvis man ønsker sig en lille hvid hund, kan det også være en god idé at spørge til helbredet, inden man køber, siger Anne Sørensen.

- På et tidspunkt var det meget på mode, at man skulle have små hvide hunde. Og de hvide hunde, har man kunnet konstatere, er mere tilbøjelige til at være udsat for allergier, siger hun.

Anne Sørensen fortæller, at fordi man igennem lang tid har avlet forskellige renrace-hunde til at have bestemte træk, har det givet dem meget racebestemte helbredsudfordringer.

Derfor kan det være en god idé at overveje et gadekryds, hvis man vil spare på dyrlægeregningen.

- Blandingshunde er ofte mere sunde. Når man kombinerer forskellige racers gener, får dyrene gerne et bedre immunforsvar og kan bedre stå imod over for smittefare, siger Anne Sørensen.

Det er dog vigtigt at sætte sig ind i, hvad en blandingshund er blandet af, og hvilke adfærdsmønstre og behov, blandingen vil resultere i, tilføjer hun.

Hos Dansk Kennel Klub opfordrer man kommende hundeejere til at have en meget lavpraktisk tilgang til sit hundekøb og ikke lade sig rive med, når man ser et indbydende hundeansigt.

- Hunden er lige så forskellig indeni som udenpå. Du skal lægge følelserne lidt på hylden og tænke på dit hundekøb på samme måde, som hvis du skulle købe en ny vaskemaskine. Hvad skal den kunne? Hvad er mit behov? Hvor længe kan jeg have den? Man skal se på, om man kan tage sig af hunden i hele dens levetid på 10-15 år, siger presseansvarlig Lise Lotte Christensen.

På hjemmesiden tjekhvalpen.dk kan du læse flere gode råd, inden du køber hund.

Fakta: Det koster det at have hund

- En almindelig familiehund koster ejeren mellem 8.210 og 11.210 kroner om året afhængig af fortæring og kvaliteten af foderet, viser beregninger fra Dansk Kennel Klub.

- Knoglebrud i forbindelse med påkørsler og skader efter slagsmål er sammen med livmoderbetændelse hos hunhunde nogle af de typiske skavanker, som kan blive meget dyre at behandle. Det koster typisk mellem 5.000 og 15.000 kroner at behandle.

Kilde: Dansk Kennel Klub, Den Danske Dyrlægeforening

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.