Udland

Hundredtusinder er fanget i slaveri i Mellemøsten

Ny rapport viser, at 600.000 mennesker narres til tvangsarbejde og bliver seksuelt udnyttet i Mellemøsten.

Hundredtusinder er fanget i slaveri i Mellemøsten

Det anslås, at omkring 600.000 mennesker er blevet narret til tvangsarbejde og prostitution i Mellemøsten, siger Den Internationale Arbejdsorganisation, ILO, i en ny rapport.

ILO har undersøgt menneskehandel og tvangsarbejde i Jordan, Kuwait, Libanon og De Forenede Arabiske Emirater, og der er i alle fire lande blevet afdækket omfattende misbrug af arbejdsindvandrere og udbredt seksuel udnyttelse af kvinder fra Asien og Afrika.

- Arbejdsindvandringen til Mellemøsten er massiv og tager stadig til, siger Beate Andrees, der leder ILO's program for bekæmpelse af tvangsarbejde.

- Udfordringen er at hindre udnyttelse og misbrug i både oprindelseslandet og modtagerlandet, siger hun.

I rapporten retter organisationen specielt søgelyset mod det såkaldte kafala-system, en ordning, som indebærer, at arbejdsindvandrerne skal have en arbejdsgiver - eller eventuelt en anden vært - i de lande, som de rejser til.

Denne ordning giver arbejdsgiverne for megen magt over arbejdstagerne og udnyttes ofte, siger ILO i rapporten, som er baseret på et toårigt studie af forholdene og baseret på 650 interviews.

Kafala er mest benyttet t i de arabiske stater øst for Egypten, som er hjem for over 12 millioner udenlandske arbejdere, hedder det i rapporten, som har titlen "Narret og fanget".

En del af de interviewede, som kommer fra asiatiske lande som Bangladesh, Nepal og Sri Lanka, var blevet lovet job som tjener eller hushjælp, men er blevet sat til at passe får og kameler i ørkenen.

- Undersøgelserne viser, at det er gæld, som er med til at fange de asiatiske arbejdere, der som regel har betalt dyre gebyrer til blandt andet rekrutteringskontorer for at skaffe sig et job. Navnlig mange asiatiske og afrikanske kvinder bliver narret og seksuelt udnyttet.

- Nogle kvinder, som er kommet for at arbejde som sygeplejersker, lærere, tjenere og au pair-piger, bliver bortført ved ankomsten til deres værtsland og tvunget til at yde seksuelle tjenester for klienter i private eller isolerede lejligheder eller villaer, hedder det i rapporten.

I mandsdominerede brancher som byggebranchen, industriproduktion, landbrug og skibsfart bliver tilrejsende mænd hyppigt snydt med både leve- og arbejdsforhold.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.