Hundredvis af jihadister holder stand i dele af Tikrit

Selv om Iraks hær har befriet den centrale dele af byen, kan kampene fortsat blive blodige og langvarige.

Hundredvis af jihadister holder stand i dele af Tikrit Foto: POLFOTO/AP

Hundredvis af jihadister holder stand i dele af Tikrit Foto: POLFOTO/AP

Soldater fra den irakiske hær har med støtte fra shiamuslimske militser taget kontrol over den centrale del af byen Tikrit og sendt Islamisk Stat på flugt.

Det siger Iraks premierminister, Haidar al-Abadi sent tirsdag. Han understreger dog, at kampene om byen, hvor den tidligere diktator Saddam Hussein blev født, fortsætter.

- Vores sikkerhedsstyrker har nået det centrale Tikrit, og de har befriet de sydlige og vestlige dele og nærmer sig nu kontrol over hele byen, lyder det fra Abadi i en skriftlig udtalelse.

I månedsvis har Iraks regeringshær kæmpet for at indtage Tikrit, som militante jihadister fra blandt andet Islamisk Stat har kontrolleret siden juni sidste år. Luftangreb fra amerikanske kampfly har hjulpet hæren det sidste stykke af vejen.

Ifølge Reuters er de amerikanskledede bombardementer ved Tikrit den største samarbejdsmission mellem den internationale koalition, Iraks hær og Iran-støttede militser, og det anses som et nyt kapitel i kampen mod Islamisk Stat.

Men kapitlet om Tikrits fremtidige skæbne er endnu ikke skrevet færdig, for hundredvis af islamistiske krigere befinder sig fortsat i byen og har kontrol over tre kvarterer i Tikrit, der er hovedby i Salahuddin-provinsen.

USA's forsvarsministerium, Pentagon, siger, at det kan bekræfte den irakiske hærs fremskridt i kampen om Tikrit.

Guvernørboligen og det største hospital er blandt de bygninger, som sikkerhedsstyrkerne har generobret fra Islamisk Stat.

Ifølge en Reuters-journalist, der befinder sig i byen, er store dele af byen ødelagt af de månedlange kampe. Og det frygtes, at kampene kan trække ud i meget lang tid, fordi jihadisterne har adskillige snigskytter og har placeret bomber mange steder i byen.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.