Hurtig indsats ved markbrand - ilden stoppet inden den nåede beboelse

Beboere slog ilden ned med skovle, og landmand lavede lille brandbælte af jord

Henrik Strømgaard og Henrik Bo
Halmpresseren blev fuldstændig ødelagt ved branden. Foto: Henrik Bo
Ildebrand 11. juli 2018 13:40 - Opdateret 11. juli 2018 14:38

STØVRING: Ved middagstid onsdag opstod der brand på en mark ved Hobrovej lige syd for Støvring, og ilden bredte sig hurtigt på den knastørre mark.

Indsatsleder René Nikolajsen fra Nordjyllands Beredskab fortæller, at ilden var opstået i en halmpresser, som var fuldstændig overtændt, da brandfolkene kom frem.

Henrik Strømgaard og Henrik Bo
Foto: Henrik Bo

Den kunne ikke reddes, men det stod også hurtigt klart, at det var vigtigere at forhindre ilden i at brede sig:

- Den var rendt ind i et læhegn mod en bolig, der lå tæt derpå. ilden rendte jo i bevoksningen ved jorden mellem træerne, fordi det er så tørt. Men beboerne i huset var ude med skovle og begyndt at slå ilden ned. Og landmanden havde taget gummigeden og trukket skovlen hen langs kanten, så der lå jord øverst i stedet for stubbe. Det var med til at bremse ilden, og det var simpelthen så fint, lyder det fra René Nikolajsen.

Henrik Strømgaard og Henrik Bo
Foto: Henrik Bo

Han vurderer, at godt en hektar gik op i røg, inden ilden var helt under kontrol. Kanterne blev vandet godt af, og det er et fint eksempel på, at beredskabet har god grund til at tage en ekstra tankbil med på opgaver som denne.

- Vi har jo valgt at opgradere og sende en tankvogn med automatisk, fordi ilden spreder sig så hurtigt, når det er så tørt som nu. Normalt kører vi med en automobilsprøjte med 2500 liter vand. Det er nok til at slukke selve branden men ikke til at tage periferien. Og det er altid den vi slås med netop nu, fordi det er så ekstremt tørt, og ilden render så stærkt, siger René Nikolajsen.

Han kalder tørken netop nu en "lille tikkende bombe", og præciserer, at der er god grund til at have afbrændingsforbud.

Henrik Strømgaard og Henrik Bo
Foto: Henrik Bo

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...