Hurtigt svar om kræft

Ny teknik kan efter få dage vise, om strålebehandling har den ønskede effekt

Foto: Henrik Bo

Foto: Henrik Bo

AALBORG:Ny teknik gør det muligt langt hurtigere end hidtil at afgøre, om strålebehandling virker på kræft.

En avanceret MR-scanner kan efter en uge afsløre, om strålerne har effekt. Tidligere har det været nødvendigt at vente og se, om knuden skrumper ind, og den ventetid kan vare mange uger.

Fordel at være sidst

Torsdag indvier kræftafdelingen på Aalborg Universitetshospital sin nye scanner. Afdelingen er den sidste i Danmark, der får sin egen MR-scanner - til gengæld er den langt mere avanceret end de øvrige hospitalers modeller.

- De andre har købt 1,5T, mens vores er 3T. T’et står for magnetfeltstyrke, og man kan sige, at vi har fordel af at blive de sidste, siger cheffysiker Jesper Carl, Aalborg Universitetshospital.

Den kraftige model rummer nemlig langt flere muligheder end forgængerne, ligesom den har et bedre signal/støj-forhold, der gør målingerne mere klare.

Krop udsender radiobølger

MR står for magnetisk resonans, og scanneren udnytter, at visse atomer i kroppen er magnetiske.

Radiobølger sendes ind i kroppen og bringer magneterne i svingning omkring nord. Når radiosenderen slukkes, vil kroppen udsende radiobølger i et sekund - og de bølger kan opsamles og analyseres til billeder af kroppens indre.

Det er de billeder, der med den nye scanner hurtigere end før kan vise, om strålebehandlingen virker.

I et vist omfang kan billederne også fortælle, hvorvidt kemobehandling virker, men på det felt er udviklingen ikke helt så langt, siger Jesper Carl.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.