Huse får nyt undertøj

Kommunens godt 200 huse skal klædes på til at spare energi

Alle kommunens huse skal ses efter. Også børnehaver som den 10 år gamle Kridthuset i Løgstør, så børn kan være med tuil at spare på CO 2 til deres fremtidige verden mens de vokser. Arkivfoto.

Alle kommunens huse skal ses efter. Også børnehaver som den 10 år gamle Kridthuset i Løgstør, så børn kan være med tuil at spare på CO 2 til deres fremtidige verden mens de vokser. Arkivfoto.

En særdeles målrettet indsats skal nu sætte 200 af Vesthimmerlands huse i stand til at passe på CO 2-udledningen med ny energi. Alle kommunens ejendomme skal nemlig ses efter i fuger og sømme i løbet af 2009. Den klare hensigt er bagefter at opdatere dem efter alle isoleringskunstens regler. - Det er et stort arbejde og vi har derfor haft det i udbud. Det er ved at være afsluttet, så arbejdet snart kan komme i gang, siger kommunens energileder, Knud Erik Jensen. Han blev i al ubemærkethed ansat i juni og har brugt megen tid på at få overblik over kommunens vidtforgrenede nat af arbejdspladser. Kommunen er meget mere end kontorer. Byvåbnet med storken i blåt sidder også på de allerfleste institutioner og skoler, hvor godt 1.300 mennesker har Vesthimmerland som arbejdsgiver. - Det vil være meget forskelligt, hvad der skal gøres. Ældre huse er der stort set altid noget, der skal isoleres eller isoleres mere. I nye bygninger er man oftest kommet langt. Her skal der måske bare mere energistyring til, siger energi-eksperten. Det er den klimaaftale, som kommunen indgik med Danmarks Naturfredningsforening som en af 2008's sidste handlinger, der er stærkt medvirkende til, at der sættes skub i de miljøbevarende foranstaltninger. Aftalen forpligter Vesthimmerland til at nedbringe energiforbruget med to procent årligt i lighed med 25 andre danske kommuner. Det er i sig selv en udfordring. Men af lige lovligt gode grunde er det en ekstra stor udfordring indenfor vore kommunegrænser. - I modsætning til mange andre steder, er vi i forvejen stort set gået over til biobrændsel som energikilde. Derfor er der ingen CO 2-gevinst at hente her, oplyser energilederen. Der skulle dog være nok at tage af andre steder stadig væk. Alene elforbruget i kommunens huse menes at kunne nedbringes med 15 procent. Og dertil kommer de biler, som kommunen ejer eller leaser. - De biler, vi kigger på, når vi skal anskaffe nye, er så små som muligt og kører langt på literen. Det er selvfølgelig en løbende udskiftning, gør Knud Erik Jensen op. Vesthimmerland Kommune ejer eller leaser i dag 154 køretøjer. Kommunen vurderer selv at man kan sænke bilernes udledning af CO 2 med godt 20 procent.