Danmark

Husk dyrepas til Fido på ferien

Dine dyr skal have deres eget pas, når de rejser rundt i EU.

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Hvis du skal have din bedste, pelsede ven med på eventyr denne sommer, er det vigtigt, at du husker, at dit kæledyr - ligesom dig selv - skal have et gyldigt pas.

Det er nemt at anskaffe sig, så længe dyret er rabiesvaccineret og id-mærket. Er dit kæledyr kun øretatoveret, skal tatoveringen være fra før 3. juli 2011 - ellers skal dyret have en mikrochip.

EU-samarbejdet har gjort det forholdsvis problemfrit for europæiske borgere at krydse grænserne med deres hund, kat eller fritte.

Fås hos dyrlæger

Dyrepasset kan du kun få ved autoriserede og praktiserende danske dyrlæger. Det er altså ulovligt, hvis du tager dit dyr til Tyskland for at få et tysk EU-pas. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

Uanset om du tager dit kæledyr med på ferie med hensigt om at få det med hjem til hundehuset igen, eller om dyret skal sælges eller foræres væk, skal du have et pas til det. Ellers er det ulovlig flytning af dyret.

Årsagen til, at man regulerer rejser med kæledyr, er på grund af risikoen for den frygtede sygdom rabies, der kan smitte både dyr og mennesker med den dødelige sygdom.

Man deler generelt lande op i rabiesfrie-, rabieskontrollerede- og højrabies-lande. Danmark er eksempelvis, som de fleste andre EU-lande, Nordamerika og Storbritannien, listet som rabies-kontrolleret.

Uoverskuelige følger

I artiklen ”What ’Brexit’ Means for Pet Travel” stiller avisen New York Times spørgsmålstegn ved, om briternes beslutning om at ville forlade EU også får konsekvenser for dyrenes fri bevægelighed, så de lodne kompagnoner måske kan se frem til at skulle i karantæne, når de besøger Storbritannien.

Men selv om det stadig er uoverskueligt, hvilke konsekvenser briternes afstemning vil få, tyder det dog ikke på, at brexit vil få konsekvenser for vores kæledyrs rejsefrihed.

Ifølge de danske myndigheder er der nemlig ingen grund til bekymring, oplyser dyrlæge og chefkonsulent ved Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.

- Vi ved endnu ikke, hvad der vil ske i fremtiden. Sandsynligvis vil Storbritannien blive associeret til EU som Norge og Schweiz, som har harmoniseret deres lovgivning på dyresundhedssiden med EU-lovgivningen, og derfor vil de også kunne bruge EU’s kæledyrspas, skriver Stig Mellergaard i en mail til Ritzau Fokus.

- Så min forventning er, at der ikke vil ske ændring på dette område i fremtiden, skriver han.

Fakta: Det står der i et EU-dyrepas:

- Oplysninger om dyret

- Oplysninger om ejeren

- Dyrets id-mærkning

- Rabiesvaccination

- Eventuelle revaccinationer

Vær opmærksom på, at alle dyr skal have hver sit pas. Din hunds hvalpe kan altså ikke blive skrevet ind i hundens pas.

Kilde: Fødevarestyrelsen

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst