Hvad fejler kartoflerne?

Kar­tof­ler må ikke dyr­kes i sam­me jord år for år. Især i ha­ver­ne an­gri­bes de af skim­mel, der nu også smit­ter via jor­den. Foto: Grøn Kom­mu­ni­ka­tion

Kar­tof­ler må ikke dyr­kes i sam­me jord år for år. Især i ha­ver­ne an­gri­bes de af skim­mel, der nu også smit­ter via jor­den. Foto: Grøn Kom­mu­ni­ka­tion

? I avisen har vi læst om angreb af sygdommen clavibacter. Den sygdom har vi aldrig hørt om før, men vi har en grum mistanke om, at det måske er denne sygdom, der har angrebet vores kartofler af sorten Sava. Vi købte en pose økologiske læggekartofler i Brugsen og troede det måske var fordi de var økologiske, de kom så ujævnt. I løbet af sommeren blev det dog flotte planter, men da vi kom hjem fra en tre uges ferie midt i juli, var toppen visnet fuldstændig ned og der var næsten ingen kartofler, da vi senere i efteråret gravede dem op. Kartoflerne er utrolig hårde efter kogning. Bare en lille kartoffel skal koge mindst en time. Vort spørgsmål er: Kan det være den omtalte sygdom, der har smittet vores kartofler. Ingrid og Viggo Arnsted ! Nej, det er jeg sikker på, det ikke er. Clavibacter kaldes også kartoffelringbakteriose og ifølge kartoffelkonsulent Lars Bødker er sygdommen ikke fundet i kartofler her i landet de sidste fem år. I kan tjekke jeres kartofler ved at skære dem over. De vil så typisk nærmest have en brunlig ring af råd. Økologiske læggekartofler, som I har købt, er godkendte og derfor normalt ikke syge, når I lægger dem, og udbyttet har mere noget med sorten at gøre, men kan selvfølgelig også skyldes jordbund og senere angreb af sygdom. Der er næsten ingen tvivl om, at jeres kartofler har haft skimmel, som er blevet mere og mere almindeligt i haverne. Det skyldes dels, at vi selvfølgelig ikke sprøjter mod skimmel og dels, at vi ikke har samme mulighed som landmanden for at skifte jordstykke ofte nok. Sygdommen spredes derfor i haverne via jorden. Tidligere troede man at skimmel ikke blev spredt via jord, men det gør den, siger Lars Bødker. Sava er normal en sund sort, men det er vigtigt, at I sætter jeres kartofler i et jordstykke, hvor der ikke har været kartofler de sidste fire år, eller gerne mere. Forklaringen på de hårde kartofler, kan jeg desværre ikke give jer. Lars Lund