Debat

Hvad nøler I efter?

Konsekvenserne af den finansielle krise melder sig med stadig større og mere uhyggelige konsekvenser end nogen har forestillet sig.

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Dagligt meldes der om fyringer, lukninger og reduktioner.Der kan skrives et langt kapitel om årsagerne til disse konsekvenser. Grådighed og manglende omhu, forsigtighed og realitetssans er vel nogen af karakteristikaene. En finansiel sektor, som er løbet efter de kortsigtede høje gevinster i en oppustet byggesektor, hvor spekulative projektet er gået forud for mange mere relevante opgaver.Desværre har denne adfærd i høj grad været understøttet af regeringer verden over der blindt har troet på at markedet ville regulere sig selv. Det er muligt, at det vil ske; men det har så voldsomme ofre, at vi hidtil har ønsket at lægge bånd på markedskræfterne, så de blev fornuftige tjenere i en solid velfærdsopbygning. Den danske regering har bestemt ikke holdt sig tilbage i sin støtte til de markedskræfternes frie spil. Stadig mere ugennemskuelige finansielle produkter er accepteret og har fundet vej til forbrugerne uden tanke på risici.Nu sidder vi med smerten: De mange familier, der berøres af fyringsrunder, arbejdsfordelinger eller krav om lønnedgang. De mange virksomheder, der har investeret fornuftigt i deres produktionsapparat oplever at kassekreditten smækkes i, ydelserne på lån der ellers har været overholdt til punkt og prikke ja, de stiger og konsekvensen er indskrænkninger. Iværksættere med perspektivrige ideer til fremtidige produkter må gå fra banken med uforrettet sag. Viljen til at investere i fremtiden er ikke til stede.Midt i alle disse dybt alvorlige konsekvenser for mennesker og deres fremtid sidder den danske regering og venter og venter eller som de selv siger, ”holder krudtet tørt i kælderen”. Denne nølen kan vi ikke tillade os.Der skal tages initiativer, der sikrer beskæftigelse og investering i fremtiden. Vi socialdemokrater vil gerne konkret pege på at sætte gang i beskæftigelsen ved at udbedre de mange forsømte opgaver i den offentlige sektor, her skal der bruges arbejdskraft og stort set indenlandske produkter. Vi bør fremme investeringer i energirigtige løsninger og miljørigtige løsninger, fordi de vil gavne os fremtidigt. Erhvervslivet og arbejdsmarkedet hungrer efter initiativer; men regeringen har valgt blot at se på. Det er uansvarligt, kynisk og kortsigtet.Norge og Sverige har gennemført vækst og beskæftigelsespakker, så man må med Tordenskjold spørge: ”Hvad dælen nøler I efter?".