Sæby

Hvem ved, hvad frygt er?

45 elever på Sæbygaardskolen udtrykker sig i billeder og skulpturer om, hvad mod kan være

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Kunstner Margit Rasmussen lige midt i undervisning - sammen med tre veloplagte elever fra 5. A. og 5. D - her gælder det begyndelsen til en skulpturform om ”mod”. Privatfoto

Det er kunstneren Margit Rasmussen, der har startet kunstprojektet sammen med børn og billedkunstlærere fra Sæbygaardskolen - under temaet ”Modige mennesker”.

Fire bud på mod

Men, hvad er det at være modig, når man er 11-12 år - og dansk skoleelev fra Sæby i Vendsyssel. Dét giver fire elever deres bud på.

- Mod er at turde noget, de andre ikke tør, siger Marius Grønbech fra 5A.

Sammen med kammeraterne Maria Larsen, Lærke Kolind Andersson og Malthe Nedergaard er han frisk på at snakke om, hvad mod - måske ”er” - for de fire altså.

- Det kan være meget modigt at turde være sig selv, foreslår Maria Larsen - 5D.

- Eller at turde være helt ærlig, svarer Lærke Kolind Andersson.

- Ja, hvis man tør sige sin mening, er man modig, mener Malthe Nedergaard - 5D.

Fire flotte bud på, hvad mod kan være. Noget, der måske er uhåndgribeligt. Ikke målbart eller til at tage og føle på.

Marius, Maria, Lærke og Malthe - og deres kammerater - har bl.a. læst bogen ”Sprint” af Trine Andersen.

- Den handler kort fortalt om Balder og Anna, der er venner. En dag forsvinder Balder, fordi hans hund er blevet væk, og han er gået ud for at lede efter den. Men faktisk er den blevet aflivet – hans mor fortæller det bare ikke til ham. Anna finder ham tilskadekommet i en grøft, fordi hun hører om en dreng, der er blevet væk.

Hun er modig, fordi hun leder efter Balder - også steder, hvor der bestemt hverken er trygt, lyst eller hyggeligt, fortæller de fire.

Det kræver, at man tager nogle svære beslutninger. Og overvinder skrækken ved at gøre det - f.eks. ved at lede efter en god ven.

Sådan kan mod se ud

En dag fik eleverne små sedler med sætninger, der kunne udtrykke forskellige grader af mod - eller manglende mod.

Der kunne f.eks. stå:

”Jeg vil gøre det”

”Jeg venter til på torsdag”

”Uh, en maveplasker”

Modsatrettede udsagn.

Mod kan også være en fysisk ting - noget, man ikke tør kaste sig ud i - men alligevel vælger at gøre.

- Altså, jeg synes, det var modigt, da jeg første gang sprang ud fra tre-meter vippen - første gang jeg prøvede, siger Maria Larsen.

- Da jeg var syv-otte år skulle vi til Spanien, og da var jeg bange for at flyve de to-tre timer, det tog. Men så sagde jeg til mig selv: Nu gør jeg det hér. Og efter en halv time var jeg vild med det, indrømmer Malthe Nedergaard.

- Jeg har også været bange for at flyve, men gjorde det. Man skal prøve at gøre det, man måske er bange for – altså, hvis det er noget, der ikke kan ende galt, afslører Lærke Kolind Andersson.

Så er det nærliggende at spørge, hvad det er, der gør, at man tør ...

- Selvtillid, for man kan lære at blive modig, er Malthe Nedergaards bud.

- Man kan gøre noget modigt - måske om at gå gennem en mørk skov. Og så turde det. Og så går det godt, foreslår Marius Grønbech.

- Jeg malede et billede af en elev, der var lidt tyk og derfor blev mobbet. Nu stod eleven og græd i skolegården - helt alene. Så gik en anden elev over og trøstede dén, der græd. Det er modigt at gå over en skolegård som den eneste med mange andre. At turde gå hen og hjælpe. For der er ingen, der skal mobbes, konstaterer Lærke Kolind Andersson.

At fortælle er også mod

Der er også modigt at være helt ærlig og sætte sig ned og fortælle alle disse tanker til en journalist, man ikke kender. Og bagefter se sine egne ord i avisen. Sammen med sin kunst og sine malerier. Og udstille billeder og figurer på Retfærdigheden - så hele verden kan komme og kigge på.

Dét er, hvad eleverne fra 5A og 5D gør den 12. februar - i uge 7 og 8.

Artiklens overskrift kan vi i øvrigt takke Nelson Mandela for - mod var ikke det, Mandela havde mindst af ...

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.