Hvepse i massevis venter: Sådan passer du bedst på

Varmen har fået masser af hvepse til at klække, og i sensommeren begynder de at blive aggressive. Få rådene til at holde de stribede insekter på afstand.

Ingen er allergiske, første gang de bliver stukket af en hveps eller bi. Men ved stikket kan man risikere, at kroppen udvikler antistoffer, og så vil man efterfølgende være allergisk over for stik, oplyser Astma-Allergi Danmark. Colourbox/arkiv/Free

Ingen er allergiske, første gang de bliver stukket af en hveps eller bi. Men ved stikket kan man risikere, at kroppen udvikler antistoffer, og så vil man efterfølgende være allergisk over for stik, oplyser Astma-Allergi Danmark. Colourbox/arkiv/Free

HELE LANDET: De tårnhøje temperaturer har fået hvepsene til at klække hurtigere end tidligere år.

Og i sensommeren - særligt slutningen af august og i september - begynder de stribede kræ at blive aggressive og mere utilregnelige.

- De er altid aggressive på det her tidspunkt. Man har spået, at der i år kommer flere hvepse, siger Tania Lundberg Lykkegaard, naturskoleleder på Avnø Naturskole.

Men hvad gør man for at sikre sig bedst muligt hvepsene? Det gælder først og fremmest om ikke at tiltrække dem.

- Hvepsene er rovdyr, og de bliver tiltrukket af mad og søde sager. For eksempel hvis man sidder og spiser udenfor. Men det er jo så varmt nu, så det er svært at sige, at folk skal sidde indenfor og spise, siger Tania Lundberg Lykkegaard og tilføjer:

- Men det handler om at dække maden til. Og sidde stille og roligt og måske have en fluesmækker, som man kan vifte dem væk med i stedet for at bruge hånden.

Hun råder til, at man altid har et øje på det, man spiser eller drikker. For det er ikke sjovt, hvis der sidder en hveps, man ikke lige har fået øje på.

- Kig, inden man drikker af sodavanden. De fleste af os er heldigvis ikke allergiske, men et hvepsestik i munden er alligevel noget af det værste, man kan få, siger hun.

Ifølge Astma-Allergi Danmark har omkring 50.000 danskere allergi over for gift fra hvepse eller bier.

Man er ikke allergisk ved det første stik, men her kan man risikere, at kroppen danner antistoffer mod giften, og så vil man efterfølgende reagere med allergi ved det andet, tredje eller måske fjerde stik. Det er dog langtfra alle, der bliver allergiske.

Et godt gammelt råd til at slippe for hvepse er at sidde tæt ved et bål, fordi røgen irriterer hvepsene. Men i år er det ikke en mulighed i det tørre land.

Er der dukket pågående hvepse op ved bordet, gælder det først og fremmest om at forholde sig roligt. Hvepsene kan sagtens sætte sig på ting og mennesker uden at stikke.

Det sker først, når de eksempelvis er blevet slået til og er blevet aggressive.

- I det hele taget skal man lade være med at opildne dem. At fire mennesker sidder og slår til en hveps, gør den bare mere aggressiv. Hvis man kan, skal man flytte sig fra den.

- Tag det stille og roligt uden at fare op. Jo roligere du er, jo lettere er det at overskue, hvor den flyver hen. Hvis alle vifter med armene, er det svært at se, om den lige får sat sig mellem to fingre og bliver klemt, råder hun.

/ritzau fokus/

Naturvejledernes råd til at undgå hvepse

Hvepsene har en god lugtesans og bliver lokket til af søde dufte. Undgå at bruge parfume.
Drop stearinlysene ved bordet udenfor. Lysene udleder kulilte, som kan gøre hvepsene mere aggressive.
Afled hvepsene ved at anbringe en skål med sukker, honning eller noget andet sødt, langt væk fra hvor I sidder, så hvepsene i stedet søger derhen.
Lad være med at spise dessert og andre søde sager udendørs i hvepsenes aggressive periode
Kilde: Stephan Springborg, Astma-Allergi Danmark.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.