Hver anden grøntsag har rester af gift

Der er for eksempel pesticider i hver anden pakke jordbær, viser kontrol

Der er giftrester i hver anden frugt eller grøntsag. Arkivfoto

Der er giftrester i hver anden frugt eller grøntsag. Arkivfoto

DANMARK:Fødevarestyrelsen finder giftrester i hver anden frugt, grøntsag og kornprodukt.

Det viser Politikens gennemgang af styrelsens stikprøvekontroller i 2011. Blandt andet finder myndighederne pesticider i hver anden pakke jordbær.

I knap 3 procent af prøverne er grænseværdien for giftrester overskredet, helt op til 80 gange, skriver Politiken.

I torsdags blev en storimportør af thailandsk grønt og frugt politianmeldt af Fødevarestyrelsens rejsehold efter en razzia, hvor der blevet fundet store overskridelser af grænseværdierne.

Landets førende ekspert i pesticiders skadevirkninger er stærkt foruroliget.

- De store fund af pesticidrester er alarmerende. For adskillige undersøgelser viser, at når kroppen udsættes for pesticider - især fostre - er det ødelæggende for flere kropsfunktioner, herunder udviklingen af hjernen. Det er en snigende forgiftning, siger Phillippe Grandjean, som er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, til Politiken.

Mindre ambitiøs kontrol

Men DTU Fødevareinstituttet, som har risikovurderet fundene for Fødevarestyrelsen, anser ikke overskridelserne for at være til fare for børn eller voksnes sundhed.
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger til Politiken, at hun fuldt ud forstår bekymringen, men mener ikke, at fundene og overskridelser »er noget, man falder død om af«.

- Når det er sagt, kan jeg forsikre om, at pesticidområdet har hele regeringens største bevågenhed. Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at ingen udsættes for fødevarer, som indebærer en risiko for sundheden, siger Mette Gjerskov til Politiken.

Den danske stikprøvekontrol er mindre ambitiøs end i f.eks. Sverige og Tyskland, hvor der tjekkes for betydeligt flere typer af pesticider, skriver Politiken.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.