Hver anden husejer leger selv elektriker

I mange tilfælde resulterer arbejdet i overhængende brandfare

Der er store problemer med uautoriseret arbejde i el-, vvs- og kloakbranchen, hvor antallet af anmeldelser er tredoblet på tre år. Elinstallatør Jarl Knudsen fra Hanstholm har lavet et lille museum med eksempler på de ulovlige installationer, som han har fundet i sit arbejde.
EMNER 19. juni 2012 08:19

HANSTHOLM: - Ved halvdelen af de ting, vi er ude til, oplever vi faktisk, at folk mere eller mindre selv har pillet ved installationerne.

Det fortæller Jarl Knudsen, indehaver af Hanstholm El-forretning.
Han har erfaret, at det typisk er loftlamper og lignende, som folk selv har sat op.
- Men oftest har de ikke tænkt over risikoen, og vi ser tit, at installationerne ikke overholder den vigtige afstand til isolationsmaterialet. Dermed opstår der stor brandfare, fortæller el-installatøren.
Der er også mere grelle eksempler på folk, som enten selv eller fået andre til at lave forkerte installationer.
- Vi oplevede engang et tilfælde, hvor ejeren selv havde trukket alle kabler i huset. Det fungerede fint nok elektrisk set, men det var den rene brandrisiko, fortæller Jarl Knudsen.
Han føler sig magtesløs over for forbrugere, som prioriterer prisen ved selv at lave arbejdet eller få det lavet sort over sikkerheden.
- Vi lægger ikke skjul på, at vi skal tjene penge, men det handler også om at leve op til reglerne. Her mangler vi, at forsikringsbranchen går på banen og siger, at de ikke vil forsikre, hvis det ikke er blevet lavet af en autoriseret håndværker. Det gør man allerede nogle steder i udlandet, siger Jarl Knudsen.
Hos forsikringsbranchen er der imidlertid ikke sådant et initiativ på vej.
- Det er i teorien et godt forslag, men erfaringen på andre lignende områder siger os, at det ville være for svær en bevisbyrde at løfte, fortæller Brian Wahl Olsen, skadesdirektør i Alm. Brand.
På hjemmesiden www.eleftersyn.info kan man finde oplysninger om, hvilke elinstallationer man selv må foretage i hjemmet.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...