EMNER

Hver anden husejer leger selv elektriker

I mange tilfælde resulterer arbejdet i overhængende brandfare

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

De fleste anmeldelser er på håndværkere, som ikke har den nødvendige uddannelse. Men Jarl Knudsen oplever ofte, at folk selv har været ved at pille med installationerne i hjemmet.Foto: Diana Holm

HANSTHOLM:- Ved halvdelen af de ting, vi er ude til, oplever vi faktisk, at folk mere eller mindre selv har pillet ved installationerne.

Det fortæller Jarl Knudsen, indehaver af Hanstholm El-forretning.
Han har erfaret, at det typisk er loftlamper og lignende, som folk selv har sat op.
- Men oftest har de ikke tænkt over risikoen, og vi ser tit, at installationerne ikke overholder den vigtige afstand til isolationsmaterialet. Dermed opstår der stor brandfare, fortæller el-installatøren.
Der er også mere grelle eksempler på folk, som enten selv eller fået andre til at lave forkerte installationer.
- Vi oplevede engang et tilfælde, hvor ejeren selv havde trukket alle kabler i huset. Det fungerede fint nok elektrisk set, men det var den rene brandrisiko, fortæller Jarl Knudsen.
Han føler sig magtesløs over for forbrugere, som prioriterer prisen ved selv at lave arbejdet eller få det lavet sort over sikkerheden.
- Vi lægger ikke skjul på, at vi skal tjene penge, men det handler også om at leve op til reglerne. Her mangler vi, at forsikringsbranchen går på banen og siger, at de ikke vil forsikre, hvis det ikke er blevet lavet af en autoriseret håndværker. Det gør man allerede nogle steder i udlandet, siger Jarl Knudsen.
Hos forsikringsbranchen er der imidlertid ikke sådant et initiativ på vej.
- Det er i teorien et godt forslag, men erfaringen på andre lignende områder siger os, at det ville være for svær en bevisbyrde at løfte, fortæller Brian Wahl Olsen, skadesdirektør i Alm. Brand.
På hjemmesiden www.eleftersyn.info kan man finde oplysninger om, hvilke elinstallationer man selv må foretage i hjemmet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.