Hver anden om OK-forhandling: Lønnen skal op

Selv om hver anden ønsker lønforhøjelse ved overenskomstforhandlingerne, er der alligevel tilbageholdenhed.

Det er på tide, at arbejdsgiverne finder tegnebogen frem og smækker reelle lønstigninger på bordet.

Det mener 49 procent af danskerne ifølge en meningsmåling, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Men det er overraskende få, mener både Kristian Weise, direktør i tænketanken CEVEA, og lektor Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.

- Umiddelbart er det ikke et markant signal om, at "nu skal vi dæleme have lønstigninger". Jeg havde nok forventet, at flere ville have svaret, at de ønskede lønstigninger, siger Søren Kaj Andersen til Avisen.dk.

1039 danskere er blevet spurgt. 49 procent mener, at 2014 skal byde på reelle lønstigninger. Det vil sige lønstigninger, der er større end prisstigningerne. 33 procent svarer imidlertid nej og 18 procent "ved ikke".

Kristian Weise, direktør i centrum-venstre tænketanken CEVEA, mener, at erhvervslivet og højrefløjen har haft held med deres mangeårige strategi om at mane til løntilbageholdenhed.

Han peger på, at folkestemningen kan få indflydelse på i de forhandlinger om nye overenskomster for 600.000 privatansatte, som så småt er gået i gang.

Hvis arbejderne forventer lidt eller intet i lønningsposen, så får de det.

- Hvis det også er et retvisende billede for, hvad arbejdsgiverne og højrefløjen kommer til at møde ved overenskomstforhandlingerne, så kan man vist godt sige tillykke, siger Kristian Weise til Avisen.dk.

I Danske Bank regner privatøkonom Las Olsen ifølge Avisen.dk med, at vi vil se en inflation på 1,3 procent i år. For at lønnen kan følge med priserne, skal den altså minimum stige med det tal.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.