Hver dag dør 142 af en overdosis i stof-epidemiramte USA

Voksende afhængighed af stærkt smertestillende medicin har sendt USA i en opiod-epidemi, advarer myndigheder.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Narko Foto: Free/Colourbox

Amerikanske sundhedsmyndigheder har slået alarm, efter at nye tal har vist, at 142 personer i USA dør af en overdosis hver dag. Det skriver The Washington Post.

Og meget tyder på, at tallet vil vokse på grund af et stigende overforbrug af smertestillende medicin, heroin og endnu hårdere stoffer i landet.

Det fik i sidste uge en kommission nedsat af den amerikanske præsident, Donald Trump, til at komme med en voldsom anbefaling:

Præsidenten burde erklære national undtagelsestilstand som reaktion på opiod-epidemien i landet, lød forslaget ifølge avisen.

Trump har selv lovet at "gøre en ende på Amerikas voksende opiod-epidemi".

Men på et pressemøde tirsdag tog han ikke konkret stilling til forslaget.

Ifølge en talsmand for Det Hvide Hus gennemgår administrationen dog stadig rapporten med forslag fra administrationen. Det skriver The Washington Post.

Opoidkrisen i USA har været voksende siden 1990'erne.

Her begyndte læger på baggrund af en lobbyindsats fra producenterne af den stærkt smertestillende medicin at udskrive den i stor stil.

Ifølge nyhedsbureauet AFP udskriver læger i USA i dag mere stærkt smertestillende medicin end noget andet land - nok til at medicinere hver enkel voksen i USA.

Medicinen skubber mange amerikanere ud i misbrug af ulovlige og stærke stoffer som heroin, når deres recepter på den lovlige medicin ophører.

- Læger bærer et enormt ansvar for opiod-krisen, siger professor David Clark i anæstesiologi fra Standford Universitet til AFP.

Han har siddet med i et amerikansk regeringsstøttet udvalg. Udvalget har undersøgt krisen og anbefalet nye retningslinjer for amerikansk sundhedspersonale.

- Vi havde ikke en krise, ind til læger blev engageret i et indbildt potentiale i opioder til at kontrollere kroniske smerter, siger han.

Det er dog ikke kun siden 1990'erne, at USA har haft problemer med stoffer.

Men modsat afhængighed af crack - kokain der kan ryges - som i årtier har været et udbredt blandt fattige, har afhængigheden af opioder ramt et bredt snit af amerikanerne.

Blandt de kendte amerikanere, der blev afhængige af den smertestillende medicin, var poplegenden Prince. Han døde af en overdosis i 2016.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.