Hver dansker er god for over en million

Danskernes gennemsnitlige formue er på godt en million kroner, viser ny opgørelse.

Hver dansker er god for over en million

I gennemsnit er alle danskere millionærer, i hvert fald på papiret. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ifølge opgørelsen er danskernes formue i gennemsnit på 1.056.000 kroner.

I totale tal har danskerne en formue på cirka 6000 milliarder kroner. Det er vel at mærke nettoformuen, efter at man har trukket gæld på godt 2600 milliarder kroner fra.

- Det er dog langt fra alle pengene danskerne har liggende på kistebunden og kan bruge, når de har lyst, siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

Størstedelen af formuen er bundet i boliger og biler. Det gælder i alt cirka 4000 milliarder kroner. Dertil kommer en pensionsformue på cirka 2400 milliarder kroner.

- Det er altså en sandhed med modifikationer, når man ind imellem hører, at danskerne er det mest forgældede folkefærd i hele verden, siger Jacob Graven.

Danskernes gæld på 2600 milliarder kroner er i forhold til indkomst den højeste i verden. Men danskernes aktiver er altså større end gælden. Det skyldes både en stor pensionsformue i forhold til andre lande samt en stor værdi af ejerboligerne i Danmark.

For Jacob Graven er danskernes gæld derfor ikke et akut problem for dansk økonomi.

- Problemet kan opstå, hvis værdien af aktiverne falder dramatisk gennem for eksempel prisfald på boliger, faldende aktiekurser eller hvis renteudgifterne på gælden pludselig stiger kraftigt, siger han.

/ritzau/