Danmark

Hver femte elev vil gå i privatskole i 2020

Søgningen mod privatskoler fortsætter. Folkeskolens smertegrænse er allerede nået, advarer professor.

Hver femte elev vil gå i privatskole i 2020

I 2020 vil næsten hver femte elev i Danmark få sin undervisning på en privatskole, hvis den nuværende tendens fortsætter. Og allerede nu er søgningen væk fra folkeskolen problematisk, mener eksperter ifølge Berlingske.

Om otte år vil knap 20 procent af børnene herhjemme gå i privatskole, og i 2030 er andelen øget til 23,6 procent ifølge en fremskrivning fra tænketanken Cevea, som baseres på de seneste fem års udvikling.

- Det burde være et wake-up call til vores politikere, der har haft tendens til at undervurdere problemet, siger forfatter Lars Olsen, der har skrevet flere bøger om uddannelsespolitik, til Berlingske.

- Men vi har nået den kritiske masse for privatskole-andelen, tilføjer han.

Lars Olsen efterlyser en langsigtet plan for folkeskolen for at sikre, at den fortsat står som det brede og samlende skoletilbud, hvor børn fra alle sociale klasser mødes som elever.

Ifølge professor Niels Egelund, der leder PISA-undersøgelserne herhjemme, er smertegrænsen med de nuværende cirka 15 procent privatskoleelever allerede nået.

- Hvis vi kommer op på 20 procent, er det katastrofalt. Privatskolerne får især børn fra meget bevidste hjem med stort engagement i børnenes uddannelse, og så lades folkeskolen tilbage med et ringere produkt, siger han til Berlingske.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) erkender, at privatskolernes succes er et advarselstegn. Problemstillingen vil indgå i drøftelserne om den kommende reform for folkeskolen, forklarer hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.