Hver femte nordjyde på nedslidte dæk

Over 10.000 biler tjekket - mange af dem opfylder ikke lovens krav

Mange tusinde biler i Nordjylland kører ifølge dækkæden Euromaster rundt på direkte ulovlige dæk. Foto: Søren Hauge Carlsen

Mange tusinde biler i Nordjylland kører ifølge dækkæden Euromaster rundt på direkte ulovlige dæk. Foto: Søren Hauge Carlsen

NORDJYLLAND:21 pct.af bilernes dæk er så nedslidte, at de navnlig i vintervejret vil udgøre en betydelig sikkerhedsrisiko. Og ikke mindre end en tredjedel af disse dæk er decideret ulovlige med under 1,6 mm mønsterdybde.

Det viser en undersøgelse, som her i efteråret er foretaget af dæk- og autoservicekæden Euromaster ved Bilka i Aalborg og A-Z i Hjørring.

- Når mere end hver femte kører på nedslidte dæk, er det en markant forværring i forhold til målingen sidste år. Dengang havde hvert sjette dæk under tre mm mønsterdybde. Mest skræmmende er den eksplosive stigning i antallet af direkte ulovlige dæk. Flere tusinde i vores område kører rundt med mindre end 1,6 mm dækmønster, siger Søren Bak Rasmussen, centerleder hos Euromaster i Aalborg.

- At køre på dårlige dæk er ikke alene farligt, men kan også blive dyrt. Politiet kan nemlig give en bøde for hvert ulovligt dæk, tilføjer han.

Meget bekymrende

Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed betegner det som bekymrende, at så mange kører rundt på nedslidte dæk.

- Tallet er foruroligende højt. Vi anbefaler mindst 3 mm dækmønster, fordi dæk med lille mønsterdybde ikke kan aflede så store vandmængder. Dermed øges risikoen for aquaplaning, der nedsætter styre- og bremseevnen. Samtidig vil et dæk med dybere mønster gribe bedre fat i sne, forklarer han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Live fra Mia-sagen: Hun var meget fuld
Luk