Danmark

Hver fjerde dansker har ingen røgalarm

27 procent af danskerne har ingen røgalarm i boligen, og det bekymrer både TrygFonden og Beredskabsstyrelsen.

Selvom en røgalarm koster under 100 kroner og kan være med til at redde liv, så har 27 procent af danskerne ikke opsat en i deres bolig. Det viser en undersøgelse, som TrygFonden, Beredskabsstyrelsen og Energistyrelsen har lavet.

Det tal bekymrer TrygFondens områdechef for sikkerhed, René Højer, som mener, at folk uden røgalarm gambler med deres egen og familiens sikkerhed.

- En røgalarm er en meget billig livsforsikring. Den kan ikke forhindre en brand, men den kan forhindre, at en brand breder sig, og så kan den sørger for, at beboerne kommer hurtigt ud af en brændende bygning, siger han.

TrygFonden forsøger ellers at gøre, hvad den kan for at få alle danskere til at have en røgalarm i hjemmet.

- Vi forsøger, at udnytte enhver mulighed for at lave aktuelle kampagner. Senest lavede vi en kampagne til mors dag, hvor mange danskere bestilte en røgalarm til deres mor. Det har vi haft god succes med, siger René Højer.

Knap en fjerdedel af de danskere, som ikke har en røgalarm hængt op i hjemmet, har faktisk anskaffet sig en alarm. De har bare ikke hængt den op. Og det ærgrer man sig meget over hos Beredskabsstyrelsen.

- Nogle gange oplever vi desværre at komme ud til en brand, hvor personer er omkommet, men hvor en røgalarm har ligget i skuffen, siger Mikkel Rønnow, som er kampagnemedarbejder hos Beredskabsstyrelsen

- Det er utroligt tragisk, og derfor kan vi kun opfordre alle til at anskaffe sig en alarm - og få den hængt op.

En af de typiske årsager til, at nogen ikke får hængt en indkøbt røgalarm op, er, at de ikke kan finde ud af det.

- Det er altså vigtigt, at man beder venner, familie eller naboer om hjælp. Det er i alles interesse, at der kommer røgalarmer op, for det kan gå ud over flere, hvis det brænder hos naboen, siger Mikkel Rønnow.

Undersøgelsen viser, at det især er et problem hos unge med manglende røgalarmer. Derfor vil TrygFonden iværksætte en kampagne, som skal henvende sig mod unge, som netop er flyttet hjemmefra.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.