Danmark

Hver fjerde kom ikke ind på ønskestudiet

Over 65.000 nye studerende i år - ny rekord

Over 65.000 er optaget på en videregående uddannelse i år. Her et tidligere foto af nye studerende vpå AAU. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Over 65.000 er optaget på en videregående uddannelse i år. Her et tidligere foto af nye studerende vpå AAU. Foto: Henning Bagger/Scanpix

DANMARK:År efter år bliver der sat rekord i antallet af studielystne, som bliver optaget på en videregående uddannelse. Og i år er ingen undtagelse.

Selvom hver fjerde ikke kom ind på et af deres ønskestudier, så blev to procent flere optaget på deres ansøgte studie i forhold til sidste år. Det samlede antal nye studerende er 65.298.

Stigningen i optaget er - ifølge tal fra KOT (Den Koordinerede Tilmelding) - størst på uddannelser, der retter sig mod den private sektor, som har gode jobmuligheder efter endt uddannelse.

Glad uddannelsesminister

Og den udvikling glæder uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).

- Det glæder mig, at danske unge har en bevidsthed om, at det er vigtigt at tage en uddannelse - navnlig en, som kan føre til job. Der, hvor vi virkelig har brug for flere veluddannede hænder, er der sket stigning, og det er meget positivt.

- Der er et fald på de områder, hvor der er høj ledighed, og det er glædeligt, siger han og fremhæver, at stigningen er glædelig på de økonomiske og tekniske studier samt uddannelserne for pædagoger, sygeplejersker og lærere.

Over 23.000 havde for lave karakterer

23.342 ansøgere har fået afslag på grund af for lave karakterer, uopfyldte adgangskrav, eller fordi de selv har trukket ansøgningen tilbage, hvilket også er rekord, hvis man ser på antallet.

Siden 2007 er optaget på de videregående uddannelser øget med 21.606 personer svarende til hele 49 procent.

I samme periode har væksten været størst på erhvervsakademiuddannelserne, hvor optaget er næsten fordoblet, mens væksten på professionsbachelor-uddannelsernes optag lyder på 50 procent. For bacheloruddannelserne voksede optaget med 36 procent.

I år er det særligt uddannelserne for professionsbachelorer, som har været populære, da optaget her er steget med fem procent sammenlignet med tal fra sidste år.

18 procent er i år tilbudt en erhvervsakademiuddannelse, 38 procent er optaget på en professionsuddannelse, mens 45 procent er tilbudt en bacheloruddannelse.

Studerende jubler ikke

Danske Studerendes Fællesråd er ikke tilfreds.

Mens professionsbacheloruddannelser får flere studerende, er der nemlig flere afviste studerende på universiteterne i år end sidste år.

- Der er syv procent flere afviste på universiteterne i år, end der har været tidligere, siger formand for De Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, der mener, at tallene er en klar konsekvens af den tidligere regerings dimensioneringsplan.

4698 har i 2015 fået afslag på at blive optaget på en bacheloruddannelse, mens tallet i 2014 var på 4357.

De bacheloruddannelser, der i særlig grad har optaget færre, er humaniora med tre procent færre.

- Det viser for mig meget klart, at det her har været et spørgsmål om, at færre skulle gå på universitetet, siger hun.

2500-3000 studiepladser skulle lukke

Både erhvervsakademierne og professionshøjskolerne har dog også beskåret visse uddannelser, så der i 2015 er 13 procent færre optagede studerende på det designfaglige område.

Dimensioneringsplanen blev gennemført af den tidligere SR-regering, hvor tidligere uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) besluttede, at universiteterne skulle lukke 2500-3000 studiepladser på udvalgte fagområder.

Det drejede sig eksempelvis om studiepladser på humaniora, der har været udskældt for at have svært ved at afsætte sine studerende på arbejdsmarkedet.

I stedet håbede regeringen, at flere studerende naturligt ville søge mod de universitetsuddannelser, der eksempelvis er mere tekniske.

En ”spareøvelse”

Men den øvelse er ifølge Yasmin Davali slået fejl.

- Vi kan se, at stigningen på optag på de ikkedimensionerede uddannelser på ingen måde modsvarer det fald, der har været på de dimensionerede uddannelser, siger hun og kalder planen for en ”spareøvelse” rettet mod universiteterne.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.