Danmark

Hver sjette student er uden studium og job

Hver sjette nybagte student har hverken fundet job eller er i uddannelse et halv år efter huen er placeret.

Hver sjette student er uden studium og job

Et halvt år efter studentereksamen kan festen være skiftet ud med nedtur. For stadig flere unge har seks måneder efter eksamen hverken arbejde eller uddannelse at stå op til.

I 2010, som de seneste tal stammer fra, gjaldt det for 17,3 procent af studenterne. I 2007 var andelen 7,8 procent, viser tal, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har trukket ud for Politiken.

- Det er den økonomiske krise, der er årsagen til, at gruppen af nyslåede studenter, der hverken studerer eller er i arbejde, er fordoblet siden 2007.

- Mange unge vil gerne arbejde, men på grund af krisen er det blevet enormt svært at få et ufaglært job efter gymnasiet, siger senioranalytiker fra AE Mie Dalskov Pihl til Politiken.

De 17 procent dækker over unge, der er arbejdsløse, på højskole eller rejser.

Centerleder ved Studievalg Fyn Peter Præstgaard forudser, at problemet med studenter, der springer ud til ingenting, bliver endnu større i år end tidligere.

- Hvis man tager sabbat, fordi man tænker, at man nok finder et eller andet arbejde, så vil det være sværere i år end tidligere. Og der er en risiko for, at man ender på kontanthjælp i stedet, siger han til Politiken.

Forsker Camilla Hutters fra Center for Ungdomsforskning, Aarhus Universitet, efterlyser politisk handling, så studenter ikke ender på overførselsindkomster.

En del af løsningen er at gøre det til en pligt for landets syv studievalgscentre at arbejde tæt sammen med jobcentrene.

- Så ville de unge også få vejledning om, hvordan de kan komme videre med en uddannelse, hvilket jobcentrene ikke kan sikre i dag, siger Camilla Hutters til Politiken og understreger, at det langtfra er alle, der bare kan gå i gang med at læse videre.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) kalder det "fantastisk ærgerligt", at 17,3 procent af studenterne hverken er i job eller under uddannelse.

- Vi har masser af ledige studiepladser, som ikke bliver besat af de her unge, som går rundt uden at have noget at rive i. Så jeg må bare opfordre dem til at gå i gang med en uddannelse, siger han til Politiken.

/ritzau/