Hver tredje bank melder ikke sager om hvidvask

Flere mindre banker og sparekasser indberetter ikke mistænkelige pengeoverførsler

Foto: Torben Hansen <i>Foto: Torben Hansen</i>

Foto: Torben Hansen Foto: Torben Hansen

HELE LANDET: Trods massive og årelange informations- og oplysningskampagner undlader en række mindre banker og sparekasser konsekvent at indberette mistænkelige pengeoverførsler til bagmandspolitiets særlige hvidvasksekretariat. Det skriver Politiken torsdag.

25 af landets 83 pengeinstitutter, eller næsten hver tredje, har ikke indberettet en eneste transaktion i perioden fra 1. januar 2012 til 10. april 2014. Yderligere 23 pengeinstitutter har kun foretaget mellem 1 og 5 indberetninger i løbet af de sidste to at halvt år. Det fremgår af en helt ny statistik fra hvidvasksekretariatet, som Politiken har fået aktindsigt i.

Pengeinstitutternes lovpligtige indberetninger er selve krumtappen i bagmandspolitiets jagt på økonomiske transaktioner, der kan have relation til hvidvask af kriminelle udbytter, narko, våben eller egentlig terrorvirksomhed.

Så sent som i efteråret udtrykte hvidvasksekretariatets chef, vicestatsadvokat Per Fiig, sin bekymring over det store antal pengeinstitutter, der slet ikke indberetter - eller kun indberetter ganske få sager. Siden har Finanstilsynet været i sporet blandt andet med en større undersøgelse af bankernes indberetninger.

”Man kan godt sige at tallene bekymrer os. Vi har i flere år været i dialog med bankerne om, hvordan de skal forstå og bruge hvidvaskreglerne - og vi taler altså om en lov, der blev vedtaget tilbage i 2006”, siger Karina Hansen, specialkonsulent i Finanstilsynet, til Politiken.

Bankernes fokus på hvidvaskreguleringen og pligten til at indberette er dog ifølge Finanstilsynet vokset. En udvikling, der meget vel kan hænge sammen med, at Finanstilsynet nu offentliggør resultaterne af tilsynets hvidvaskundersøgelser og de bøder, der bliver delt ud på området, mener Karina Hansen.

Arbejdernes Landsbank måtte således i efteråret betale en bøde på 5,5 millioner kroner, fordi bankens systemer ikke var gode nok til at opdage sager om hvidvask.

Selv om det kniber med indberetningerne fra hvert tredje pengeinstitut, modtager bagmandspolitiet et stadig stigende antal indberetninger om mistænkelige transaktioner fra de øvrige pengeinstitutter. Alene i de første tre måneder af 2014 har sekretariatet modtaget 1.067 indberetninger fra banker - eller flere end sekretariatet modtog i hele 2010.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.