Hver tredje finder job via venner og bekendte

Stadig flere nyansatte, især mænd, finder arbejde via netværk og bekendte.

Hver tredje finder job via venner og bekendte

Hvis du leder efter job kan anbefalinger fra gode venner og bekendte være en af mest effektive veje til at finde en ny arbejdsgiver.

Op til hver tredje dansker, der har fået nyt job inden for det seneste år, har således fundet det ved at bruge deres netværk af bekendte.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, der omfatter 555.000 lønmodtagere, som alle er startet i et nyt job inden for det seneste år. 183.000 fandt jobbet via deres eget netværk. Det svarer til hver tredje. For fem år siden var det kun hver fjerde.

Godt 25 procent fandt jobbet via en jobannonce, hvilket er en lidt mindre andel end for fem år siden.

15 procent hentede jobbet via en uopfordret henvendelse til virksomheden, og det er også en noget mindre andel end ved den tilsvarende undersøgelse for fem år siden.

Det er især mænd, der finder nyt arbejde via deres netværk. I tredje kvartal gjaldt det 36 procent af de mænd, der er startet i det nuværende job inden for det seneste år, mod 29 procent blandt kvinderne.

Tallene viser også, at det især er de yngre lønmodtagere, der er gode til at udnytte deres forbindelser og private netværk til at få foden inden for i et nyt job.

Således er det 43 procent af de 15-24-årige, der havde fundet jobbet på den måde, mens det kun gælder 26-28 procent i aldersgrupperne mellem 25 og 54 år.

Tendensen er også, at det er lettere at udnytte sine forbindelser og kontakter til at få nyt job, hvis man er ufaglært, end hvis man er akademiker.

43 procent af de ufaglærte har fået nyt job via netværk, mens det samme kun gælder for 23 procent af lønmodtagerne med en lang videregående uddannelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst